"Демократична България" ще подкрепи Никола Минчев от "Продължаваме Промяната" за председател на 48-ото Народно събрание. Това обяви пред журналисти съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, цитиран от БТА.

Иванов съобщи, че за поста заместник-председател на парламента от ДБ ще предложат ген. Атанас Атанасов.

Христо Иванов ще е председател на парламентарната група на ДБ и в 48-ото НС.

Той коментира, че подкрепата за Никола Минчев е логична и от гледна точка на добрата работа, която са имали с него в 47-ото НС и идейната им близост с "Продължаваме Промяната".

В тази ситуация, в която няма очевидно мнозинство, ние смятаме, че това е най-чистият политически сигнал, който можем да дадем на нашите избиратели, заяви Иванов.

На въпрос какво смята за издигането на четирима кандидати за председатели на парламента, Христо Иванов коментира, че са решили да не издигат свой кандидат, за да не внасят допълнително разделение. За съжаление, ние разделението го виждаме и по много по-важни теми и невъзможността да се формира мнозинство, констатира той.

По думите му партиите не могат да преодолят различията си и да формират мнозинства, а за да има големи национални задачи и принципно поведение, те трябва да преживеят катарзиси - да видим дали това ще се получи.

Ако ГЕРБ искат подкрепата на ДБ, трябва да се мине през момента на истината с главния прокурор, ние от това няма да отстъпим, заяви още Иванов.

Той открои три приоритета, от които ще зависи евентуалната парламентарна подкрепа на ДБ за едно или друго мнозинство. Трите приоритета са сигурност, законност и растеж.

Когато говорим за законност, имаме предвид съдебна реформа, конституционна реформа на статута на главния прокурор и промяна на съдебната власт. Когато говорим за сигурност, имаме предвид цялостната модернизация на българската отбрана и всичко онова, свързано с енергетика, служби, което ние наричаме депутинизация и като говорим за растеж, имаме предвид политики, насочени не просто към преразпределяне на инфлационен ресурс, а да се стимулира растеж на икономиката, коментира Иванов.

Той заяви, че ГЕРБ са изпуснали времето да поемат подобни ангажименти. Въпросът не е нещата просто да се кажат, въпросът е ние да имаме доверие, че те ще бъдат реализирани. От тази гледна точка, не виждам как ние бихме могли да подкрепим управление с първия мандат на ГЕРБ. ГЕРБ нищо не казват по отношение на съдебната реформа. Слушам ги как продължават да се правят на неразбрали, че тази тема е фундаментална за нас и искат да си говорим за други неща, по други поводи, посочи той.

Иванов съобщи, че от гласуванията за председател на парламента се правят изводи за формирането на едно или друго мнозинство. Към момента ДБ не вижда основание да се причисли към едно или друго мнозинство, посочи Иванов. По думите му въпросът не е толкова в личните качества на кандидатите за председател на 48-ото НС.

Той съобщи, че ДБ ще внесе проекторешение, което да даде рамка на цялата политика по отношение на сигурността, включително предоставянето на военнотехническа помощ за Украйна. Според съпредседателя на ДБ има риск, ако този парламент не успее да излъчи правителство, следващото служебно правителство на президента Радев да продължи да упражнява доста агресивно правомощия по отношение на сигурността.