Оказахме се първата страна, която повдига въпроса за помощ за Сирия пред Европейската комисия. След малко изпращаме 4,5 тона помощ, самолетът първо ще замине за Ливан, ще кацне в Бейрут, от където помощта ще стигне до Дамаск. Това заяви пред журналисти в авиобаза "Враждебна" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Всички снимки вижте тук

Българската хуманитарна помощ ще бъде транспортирана до Сирия с военен самолет "Спартан", който ще излети около 10 часа. Решението бе прието вчера от Министерския съвет по предложение на Демерджиев. В съответствие с активирания Механизъм за гражданска защита на Европейския съюз, безвъзмездно предоставената хуманитарна помощ ще бъде транспортирана с финансово съдействие от Европейската комисия.

На борда са натоварени 4,5 тона хуманитарна помощ от Българския Червен кръст - одеяла и спални комплекти, както и палатки и одеяла, предоставени от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР.

Министърът припомни, че още на 8 февруари е провел разговор с Янез Ленарчич, европейски комисар по управление на кризи, по време на който е обсъден този въпрос.

"Уточнихме с него, че ние искаме освен да подпомогнем Турция, да подпомогнем и Сирия. Трудностите със Сирия идваха от това, че нямахме комуникация нито със сирийското правителство, нито с тази част от държавата, която не се контролира от сирийското правителство", коментира още Иван Демерджиев.

Снимка: БТА

По думите му Международната организация на Червения кръст е поела ангажимент от Бейрут помощта да достигне до нуждаещите се.

Ако мисията е успешна, България е готова да изпрати още помощ за засегнатите от земетресението райони, стана известно от думите на министъра.

Снимка: БТА

На въпрос подготвени ли са институциите, в частност МВР и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", при евентуално силно земетресение у нас, Иван Демерджиев заяви, че още миналата година е започнало преглеждането на плановете за действие и защита при бедствия.

Миналата година с встъпването си в длъжност започнахме да преглеждаме плановете за действие и защита при бедствия. Имаше много пропуски. С помощта основно на пожарната бяха консултирани кметове и институции, които са отговорни да поддържат тези планове. В момента мога да кажа, че почти всички планове са приведени в работен вид. Бяха направени тренировки, посочи Иван Демерджиев.

Снимка: БТА

Той коментира още, че за една част от убежищата при бедствия са предприети действия да бъдат ремонтирани, като уточни, че сме много по-подготвени спрямо ситуацията отпреди шест месеца, при бедствия и аварии.

По-късно през деня със същия самолет в България от Турция се очаква да се приберат медицинските екипи от Военномедицинската академия, които в продължение на десет дни оказваха помощ на пострадалите в югоизточната ни съседка, пострадала от силното земетресение на 6 февруари.