Изборният процес приключи без сериозни инциденти, успяхме да се справим със задачата да осигурим сигурността на изборите. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев при представяне пред медиите на обобщени данни за действията на полицията по време на подготовката и произвеждането на изборите за Народно събрание.

По думите му образуваните досъдебните производства за изборни нарушения са два пъти повече спрямо предходните избори.

Стана ясно, че действително с връщането на хартиената бюлетина се увеличават опитите да се манипулира вотът, това, което направихме, е да противодействаме успешно на тези практики, каза Демерджиев.

"Притесненията ни се сбъднаха в две посоки. От една страна, стана ясно, че действително с връщането на хартиената бюлетина се увеличиха опитите да се манипулира вота. Противодействахме успешно на тези практики, като досъдебните производства при тези избори са два пъти повече спрямо предходните", каза Демерджиев.

"Второто притеснение, което споделихме, когато кампанията започна, беше, че често в списъците се включват лица, познати на полицията, като такива, които се занимават с практики по купуване на гласове. И на тези избори имаше такава тенденция", допълни той.

Демерджиев отправи апел към партиите внимателно и прецизно да проверяват хората, които включват в списъците, защото в противен случай остава впечатлението, че се включват хора, за да получат имунитет и да извършват тази дейност безпроблемно.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви, че са проведени стотици специализирани операции в последния месец. Образувани са 143 досъдебни производства, полицията е отработила над 800 явни сигнала и около 500 оперативни сигнала. Задържани са 126 души, добави той.

В рисковите секции не беше допуснато масово купуване на гласове. Там дори има снижено гласуване, каза Тодоров.

Вътрешният министър допълни, че МВР не е допуснало хибридните атаки и обажданията от деца за поставени бомби да повлияят на изборния ден и избирателната активност.

На база новия протокол за действие, вече няма да бъдат затваряни сгради, ако постъпи бомбена заплаха, посочи Демерджиев.