Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че очаква "огледална реакция" от властите в Северна Македония след като са установени хората, счупили стъкла на македонския клуб в Благоевград.

"Впрочем, подготвил съм им списък на близо 200 български граждани, които бяха върнати и абсолютно неоснователно им беше пречено да направят поклонение пред гроба на Гоце Делчев. Така че ние сме готови и с двете неща - установихме извършителите, незабавно бих казал, както и сме готови със списъка на хората, който те искаха да им дадем", коментира пред журналисти в Плевен министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, след като стана ясно, че са установени хората, счупили стъкла на македонския културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград.

Извършителите, които са предадени на органите на досъдебното производство, са четирима от Благоевград - двама мъже и две жени, и по думите на министъра, в случая се касае по-скоро за спонтанна, импулсивна реакция. Вечерта на 4 февруари с камъни бе разбита витрината на македонския културен клуб в Благоевград, който беше открит по частна инициатива.

Министър Демерджиев изрази увереност, че скоро ще бъдат ясни и предприетите действия от страна на властите в Република Северна Македония (РСМ) не само по случая с Християн Пендиков, но и по всички случаи на посегателства спрямо български културни клубове в РСМ, както и мерки по превенция и "обяснения защо български граждани не бяха допуснати мирно да изразят почитта си към паметта на Гоце Делчев".

Министър Иван Демерджиев пристигна в Плевен за годишния отчет на Областната дирекция на МВР.

Междувременно днес стана ясно, че "по предложение на министъра на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски всички служители на МВР, които в съботния ден са осигурили достойно отбелязване на 151-ата годишнина от рождението на великия Гоце Делчев, за постигнати резултати, ще бъдат наградени с допълнителни 10 процента от заплатата". Това написа Спасовски във фейсбук профила си.

Паричната награда е за представителите на македонската полиция, които са били ангажирани на терен на 4 февруари.

В същото време външният министър Николай Милков определи събитията на 4 февруари по отбелязване на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев и случаите със задържани и бити българи на границата, като нова ниска точка в отношенията между София и Скопие.

"Планираме по отношение на консулските въпроси, правната помощ, да направим едни консултации с тях, на които да изложим нашите претенции, тъй като те не ни уведомиха за арести на български граждани. Длъжни са да го направят по един куп международни конвенции", каза министър Милков на пресконференция в София.

По отношение на дискриминацията той посочи, че това не е просто консулски, а политически въпрос.