"Движение България на гражданите" изразява опасенията си от безконтролното разпространение на игри на късмета в България, заради които все повече хора се пристрастрастяват към тях. Ниските данъци и такси, ежеминутната реклама и масовата продажба на талончета по сергиите са резултат от напълно липсващата държавна политика по ограничаване на хазартната епидемия, която залива страната.

Десетки световни проучвания посочват хазарта като създаващ психическа и финансова зависимост. Недопустимо е организаторите на игри на късмета да плащат едва 15% годишна такса и да са освободени от ДДС. Считаме, че налозите трябва да са в много по-голям размер, както е при търговците на други вредни за хората стоки като цигари и алкохол, коментират от ДБГ.

От ДБГ настояват хазартът да се облага с 50% от печалбата, която реализира ежегодно. Предлагаме половината от допълнително събраните средства да се използват за гарантиране на реформата на пенсионния модел и увеличаване размера на пенсиите. Справедливо е хазартното лоби, което ограбва предприемчивостта на хората и печели от фалшивите им надежди за бърза печалба, да има своя дял в гарантиране на старините на работещите в момента българи и пенсионери.

ДБГ настоява Народното събрание да ограничи местата за продажба на лотарийни талони само до пунктове за приемане на залози и да забрани рекламата на игри на късмета в най-гледаното ефирно време.

"Оценяваме мощния отпор срещу ограничаването на хазарта, вкючително чрез телевизионни реклами, като нагъл опит да се охраняват печалбите на едно лоби за сметка на страданието на стотици хиляди българи.

Призоваваме премиера Бойко Борисов да не се крие зад парламентарната си група, а да заяви ясно дали е за ограничаване на безконтролното разпространение на хазартните игри или е за запазване на статуквото. Призоваваме и президента Румен Радев да заяви категорична позиция дали подкрепя борбата с хазартната болест или не", коментират още от ДБГ.