Държавата поема плащането на здравните вноски за спешна, доболнична и извънболнична помощ на украинските бежанци. Това гласуваха на първо четене 156 депутати от мнозинството с подкрепата и на 34 народни представители от опозицията - от редиците на ГЕРБ.

Други 16 депутати от партията на Бойко Борисов обаче се въздържаха заедно с 12 парламентаристи от ДПС. Против поправките в Закона здравното осигуряване гласуваха шестима от "Възраждане".

Изострен тон и взаимни обвинения съпътстваха дебатите, продължили повече от два часа и половина. Опозицията дружно скочи, че в законопроекта си управляващите не обясняват откъде ще дойде финансирането на медицинските услуги за хората с бежански статут и временна закрила.

Пълното здравно осигуряване на избягалите от войната в Украйна ще се покрие от преструктуриране в бюджета и от евентуален фонд на Европейския съюз, както и от преструктуриране на евросредства по линия на оперативните програми, обясниха управляващите. Решението с точния механизъм на финансиране ще се вземе от Министерския съвет след приемането на закона.

Липсата на конкретика провокира опозицията да заяви, че от парламента се иска да даде "мокър" или "гумен печат" на нещо, което тепърва ще се уточнява. От ГЕРБ, ДПС и Възраждане обвиниха още, че парите ще излязат от джоба на българските граждани и от техните здравни вноски.

Мнозинството отрече и обяви, че ще бъдат финансирани от европейски фонд, какъвто обаче все още няма сформиран. 

От "Възраждане" разкритикуваха, че мнозинството създава дискриминация спрямо останалите бежанци и спрямо българските граждани, като предупредиха, че никога държавата и НЗОК няма да може да събере здравните вноски от украинските бежанци, които с поправките в закона се вкарват в здравоосигурителната ни система.

"Ако беше вярно за милионите, които ни се изсипват по линия на ЕС, вносителите щяха да го запишат в законопроекта. Целта е да не се обясни, че една част ще ги платят българските данъкоплатци", отбеляза Петър Петров от "Възраждане". Той добави, че вероятно средствата ще излязат от НЗОК и от бюджета на МЗ.

"Ние не сме против подкрепата, единствената ни забележка е, че начинът не е законодателно и правно изчистен. Нека бюджетната комисия да каже кой е източникът на финансиране, дали от резерва, дали от бюджета, откъде ще дойдат тези пари?", попита Хасан Адемов от ДПС. Бившият социален министър подчерта, че трябва да има легитимен начин на финансиране.

"Предлагате да сложим мокър печат върху проекта и да предоставим на МС да решава - ама това е моделът на джипката, който отрекохме всички в тази зала", възкликна народният избраник.

След него тезата за гумения печат повториха Радомир Чолаков и Костадин Ангелов от ГЕРБ. "Правите една законодателна вакханалия в сектор "Здравеопазване", което няма да реши въпросите на украинските бежанци", каза бившият здравен министър. Той посочи, че в законопроекта не е указано, след като започнат работа, как ще се осигуряват бежанците. Няма как да подкрепим на база на обещания за бъдещи, евентуални пари от ЕС и преструктуриране на разходи, за които не се казва от кое перо ще бъдат взети, прозвуча критиката и от неговата уста.

От мнозинството обвиниха опозицията в лицемерие - че заявява подкрепа за украинските бежанци, а не иска да одобри здравното им осигуряване да бъде поето от българската държава. Според ПП, ДБ, ИТН и БСП трябва да се действа сега и веднага, останалото били подробности. Като грозен определи спора проф. Георги Михайлов, а Мартин Димитров от ДБ се обърна към опозицията: "Ако сте "за", защо не предложихте друг вариант? Когато си казал, че искаш да помогнеш на тези хора, ти им помагаш - толкова!Другото е лицемерие".

От мнозинството призоваха ГЕРБ да свалят лентичките със знамето на Украйна, след като не искат да подкрепят закона, което провокира разправия между тях и социалистите.

ГЕРБ отвърна на БСП с упрека, че тя подкрепя Русия.

"Да, ПГ на БСП подкрепи декларацията на парламента, която осъжда военните действия в Украйна. Да, БСП не подкрепи санкциите срещу Русия. И да, БСП е против изпращане на военна помощ в Украйна", отвърна председателят на групата Георги Свиленски.