Само няколко часа преди това Министерският съвет предложи на държавния глава да издаде указ за освобождаването на Лазаров и за новото назначение.

Сега Костов е зам.-главен секретар на МВР и отговаря напълно на изискванията на чл. 36, ал. 5 от Закона за МВР за заемане на длъжността главен секретар, съобщиха от правителствената информационна служба.
Той е с 22 години стаж в системата на МВР и беше шеф на полицията в Благоевград. Бил е и разузнавач в Девето РУ-София.

По предложение на Министерския съвет Росен Плевнелиев издаде указ и за освобождаване от длъжност на председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

До назначаване на нов председател неговите функции ще се изпълняват от настоящия зам.-председател на агенцията Недялко Недялков, както предлага кабинетът.

Премиерът обяви днес, че до седмица ще има титуляр.

"Принципите за издигането на кандидатури за главен секретар на МВР и за председател на ДАНС, както и възможните номинации, бяха съгласувани с държавния глава по време на срещата му с министър-председателя Бойко Борисов на 6 март, в рамките на проведените от президента консултации с парламентарните политически сили", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Миналата седмица Лазаров и Писанчев подадоха оставки, след като Бойко Борисов призова да го направят.

Това се случи, след като досегашният министър на вътрешните работи Веселин Вучков подаде оставка именно заради нежеланието на премиера да прави промени в ръководствата на службите за сигурност.
Днес парламентът гласува оставката на Вучков и одобри Румяна Бъчварова за вътрешен министър.

За шеф на военното разузнаване по всяка вероятност ще бъде назначен Йордан Бакалов, който бе служебен вътрешен министър в кабинета на Георги Близнашки.

Упрек

По-рано днес Борисов упрекна Вучков, че е искал да внесе предложението за главен секретар, докато е бил в болнични около 3 март.

"За да има реформи досега в МВР, нали не си мислите, че тази ПГ, която човек по човек лично съм одобрил и предложил и е гласувало този закон, може да го направи без мен или въпреки мен. Вучков, ти си министър, сложил си си трима заместници. Имаш главен секретар, а под него имаш зам.-главен, какво ще направи главният срещу реформите? И въпреки всичко, ти го внасяш на този ден. В петък влязох на операция, до сряда бяха почивни дни, а ти предварително обяви, че ще предложиш нов главен секретар? Редно ли е да го правиш, без да ме уведомиш, при положение, че тази партия, която съм я направил, очакваш да го гласува? Кога не съм ти вдигнал в друго време телефона?".

Премиерът заяви още, че е уверявал Вучков, че Писанчев ще подаде оставка като председател на ДАНС, съобщи БГНЕС.

"Какво ти казах за Писанчев - ще си я даде, но когато се докаже, че няма вина за "Червеи". Казах му: добре, изчакваме за "Червеи" и КТБ - ако нямаш вина, тогава заставам зад тебе, дотогава работим", попита Борисов.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Атанас Мерджанов срещу Румяна Бъчварова