Борисов е съгласувал решението си с президента Георги Първанов.
Министър-председателят изказа своята благодарност на Петко Сертов за досегашната му работа начело на ДАНС и изрази желанието си за оптимизиране на работата и издигане на авторитета на агенцията, се казва още в съобщението.
Сертов поиска да бъде освободен от поста, като депозира оставката си без да аргументира мотивите си за решението си. В петък вечерта той бе на среща с премиера, на която представил отчет за свършеното от агенцията за последните 6 месеца.
"Аз ще бъда първата, която ще си подаде оставката, когато бъде избран новият ръководител на ДАНС", заяви междувременно Зоя Димитрова, говорител на Агенцията пред БНР, цитирана от БГНЕС. Димитрова посочи, че е дошла в ДАНС по покана на бившия й вече ръководител Петко Сертов и е редно да го последва.
Пред БНР Иван Костов коментира, че подаването на оставката на Петко Сертов е първата вярна стъпка към дългия път на създаване на оръжие на държавата за противодействане на корупцията и борбата с мафията.
За председател на ДАНС е номиниран бившият служител на ДАНС Цветлин Йовчев Йовчев, като премиерът също е съгласувал решението си с държавния глава. Кандидатурата на Йовчев ще бъде гласувана на заседанието на Министерски съвет в сряда, след което ще бъде предложена на президента за издаване на указ за назначаване.
Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Женен, с едно дете. Завършил е ВВМУ „Никола Вапцаров” – Варна. Магистър по икономика от СУ „Св. Климент Охридски” и докторант на свободна практика. Владее английски и руски езици. От 1993 г. работи в Национална служа "Сигурност", където последователно е началник на сектор, началник на направление и заместник-директор. От създаването на ДАНС работи в агенцията като главен директор на главна дирекция „Контраразузнаване”. През октомври 2008 година напусна ДАНС по собствено желание около скандала с уволнения зам.-шеф на агенцията Иван Драшков.