Това съобщи пред БГНЕС досегашният началник на контразузнаването в агенцията Рашко Заяков, който вчера първи подаде оставка. Той посочи, че и Златков и Христов са офицери дори с по-дълъг стаж от неговия (22 г. - бел. ред.). Според Заяков те са взели това решение в знак на солидарност с него и несъгласие с новия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. Това беше и неговият мотив да напусне.
"Има такива моменти в живота, когато не си съгласен с ръководителя си да напуснеш. Когато не се приема определена ситуация, това е пътят", коментира  той, но не уточни с какво точно не е съгласен.
Според Заяков напускането на двамата му колеги ще създаде проблеми в тези възлови дирекции, защото той не вижда на този етап специалисти, които биха могли пълноценно да ги заместят.
"Ако новото ръководство има – би било добре", заключи контраразузнавачът.
Цветлин Йовчев беше назначен за шеф на ДАНС в началото на месеца, след като Петко Сертов подаде оставка. Промяната беше съгласувана с президента Георги Първанов.
На вчерашната среща между ръководствата на ДАНС, МВР и прокуратурата Йовчев заяви, че в момента се уточнява как агенцията и МВР ще си избягнат дублирането на функции. В агенцията трябва да останат отделите, които се занимават с контраразузнаването, борбата с международния тероризъм, предотвратяването на проникване на представители на терористични групи и на чужди разузнаватели у нас, смята Цветлин Йовчев. Според него ДАНС трябва да е тайното оръжие на държавата, което да стои по-далеч от медиите.