Пръв за пробив в доверието към шефа на ДАНС спомена в четвъртък ротационният председател на Комисията за контрол на ДАНС в парламента Иван Костов. Късно в петък Сертов и премиерът Бойко Борисов са провели среща на четири очи. Още същия ден се заговори за подадена оставка от страна на Петко Сертов. В събота от правителствената информационна служба съобщиха официално, че той е депозирал оставката си пред министър-председателя Бойко Борисов. В оставката на Сертов няма посочени мотиви. От МС заявиха, че решението си Борисов ще обяви в понеделник.
Според Закона за ДАНС председателят на ДАНС се назначава с указ на президента след предложение на правителството.
Теоретично е възможно президентът Първанов да не подпише указа за освобождаването на Петко Сертов. Тази отговорност за назначаване на ръководител на ДАНС е разделена между МС и президента. Нито едната институция не може да направи част от своята процедура без другата, посочи Димо Гяуров, който е и зам.-председател на антикорупционната комисия в НС. Според него обаче премиерът и президентът са се разбрали как ще действат по казуса.
Председателят на комисията Яне Янев заяви на свой ред, че премиерът Бойко Борисов ще обясни в понеделник защо се налага смяната на Сертов. Лидерът на РЗС смята в първите дни на следващата седмица да извика в парламента Петко Сертов за отчет на работата му с предишното Народно събрание.