"Дойдоха без програма, тръгват си с празна папка. Безпомощни, некомпетентни, провалиха всичко, до което се докоснаха. Логичен завършек на правителство, което не знаеше какво прави, нехомогенно, без каквато и да било спойка, събрано само от някакви финансови корупционни интереси". Така заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов коментира в парламента обявеното от Кирил Петков намерение на ПП да върнат мандата неизпълнен.

ГЕРБ са категорични в решението си изобщо да не правят опит да съставят правителство в текущия парламент и да върнат веднага мандата, който вече се очертава да попадне в техни ръце.

"Ние вече сме заявили какво ще правим с втория мандат. А оттук нататък - утре от Бургас ще имате новини, лично г-н Борисов ще ви ги каже.", коментира Митов в отговор на въпроса каква ще бъде тактиката им при връчването евентуално на трети мандат.

Заместник-председателят на ГЕРБ каза, че още не е номиниран никого от ГЕРБ за кандидат-премиер, каквото е изискването за получаване на мандат от президента.

Според Конституцията при неуспешно изпълнен мандат от първата по численост парламентарна група "Продължаваме Промяната", президентът възлага на кандидат за министър-председател на втората политическа сила да състави правителство, които в сегашната конфигурация са ГЕРБ-СДС.