Струва ми се, че "Демократична България" е партията, която има най-голям шанс да събере някакво управляващо мнозинство около себе си. Това коментира пред БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер.

По думите му, ако президентството смята да даде някакъв шанс на България за трети път, трябва да го направи именно с ДБ.

"Макар ПП да има по-центристка позиция от ДБ, двете формации работят добре заедно и ако те получат мандата, има много голям шанс ПП да ги подкрепят", посочи депутатът.

Лорер не изключи ГЕРБ също да ги подкрепят.

"Но те самите в този случай би трябвало да си направят равносметка - искат ли да има контрол върху главния прокурор? Подкрепа от ГЕРБ за мандата на ДБ ще означава и подкрепа за една изключително сериозна антикорупционна програма. Нашата мисия с втория мандат беше да установим какво е наистина важно за България, но се оказа се, че в българския парламент няма разбиране и желание за разговор, каза още Лорер.

Според депутата от ПП практиката да се говори на висок тон от трибуната на парламента не помага за бъдещето на България.

"С втория мандат стана ясно коя е основната разделителна линия - кой гледа напред и кой гледа назад - кой иска да си раздаваме министерски постове и не сяда на масата", добави той.

Лорер изтъкна, че за ПП е важно да има поемане на отговорност за 12-те години, през които България е била в застой и е станала символ на корупцията. През тези 12 години на власт беше ГЕРБ и е редно те да поемат поне някаква отговорност, допълни той.

Въпреки разногласията депутатите са успели да се обедини около някои добри промени като казуса с "Лукойл", посочи още Даниел Лорер. Той вярва, че в оставащите седмици на парламента някои от законите по Плана за възстановяване ще бъдат гласувани.

Според него от доклада за "Джемкорп" е станало ясно, че първите контакти на консорциума са били с президентството, откъдето са тръгнали и към Министерството на енергетиката.

"Моите наблюдения от дискусията бяха, че дори част от депутатите от ГЕРБ изпитваха известен срам от начина, по който техните колеги поднасят един безпредметен доклад. Още първата дума на доклада каза ясно, че това е меморандум, който е необвързващ.", посочи Даниел Лорер.