Драмата около служебния външен министър трябва да бъде изцяло обърната към ГЕРБ и президента, които явно не могат да постигнат договореност. Това коментира пред журналисти в кулоарите на парламента Даниел Лорер от ПП-ДБ относно предлаганите промени в състава на служебното правителство.

Той подчерта, че назначенията в служебния кабинет на Главчев не са съгласувани с ПП-ДБ, предава БТА.

С известен хумор бих казал - наблюдаваме някакви вътрешни борби в служебния кабинет между ГЕРБ и ГЕРБ, посочи Лорер . И припомни, че служебният премиер Димитър Главчев е бивш кадър на ГЕРБ.

Важно е да изясним - служебният кабинет не се избира от парламента, изтъкна депутатът.

Единственото нещо, което променихме в Конституцията, е българският президент да избира служебен премиер между парламентарно избрани фигури, обясни Лорер.

Това не означава, че служебният кабинет трябва да бъде изцяло политически безотговорен, добави той.

Напротив - тъй като новият служебен премиер е политически отговорно лице, беше редно той да формира своя кабинет с известно политическо съгласие с политическите сили, нас от ПП-ДБ никой за нищо не ни е питал и хора от ПП там няма, каза Лорер.

За номинацията на Даниел Митов за външен министър Лорер посочи, че за да има сериозна работа и да се работи единствено за България, не може да се говори от пресконференции и от най-различни краища на България. Истинската и сериозна преговорна работа в политиката, е тук, в Народното събрание, каза депутатът.

Бившият регионален министър Андрей Цеков коментира, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дезинформира и поднася пред медиите внушения, които нямат нищо общо с фактите. Той отрече да е връзката между ГЕРБ и ПП.

По отношение на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, Даниел Лорер заяви, че българската прокуратура продължава да работи като предизборна платформа. Прокуратурата се активира, когато има избори у нас, за да бъдат шокирани българските граждани, да бъдат отказани да гласуват, смята представителят на ПП-ДБ.