След като най-накрая премине разследването за Мария Мургина, тогава ще коментираме въпросите, заяви тази сутрин директорът на данъчната агенция Красимир Стефанов пред bTV за развитието на проверката на предшественичката си.
"Няма как да излезем от релсите, зададени от Световната банка при създаването на НАП. Промениха се много неща в НАП, след като Мургина напусна, предстои и структурна реформа. Няма политически натиск върху НАП", заяви още Стефанов, цитиран от БГНЕС.
Той съобщи, че вчера се е видял с премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков, като една от темите, които обсъдили, била футболът. "Това е доклад с ревизия на футболните клубове, който съм подготвил и ще внеса в прокуратурата и в Комисията по корупция днес. След скандала с отнемането на лиценза на ЦСКА миналата година започнахме ревизия на всички клубове. Днес тези ревизии са приключили и резултатите от тях показват: 8 млн. лева укрити загуби, 4 млн. лева неправилно приспадната загуба, а нито един футболист не декларира реалните си доходи", заяви директорът на НАП.
По-късно от агенцията уточниха в официално съобщение, че общо 7,8 млн. лв. данъци и лихви допълнително трябва да внесат в бюджета футболните клубове. Това става ясно от резултатите от приключилите ревизии на отборите от „А” професионална футболна група, Българския футболен съюз и Професионалната футболна лига. Четири от ревизиите са установили задължения в размер на над 1 млн. лв. Едната от тях е приключила с допълнително начислени данъци в размер над 2 млн. лв. Друг отбор дължи над 500 хил. лв., а три тима имат задължения от над 100 хил. лв. Освен това по време на ревизиите, служителите на НАП са установили, че някои от футболните клубове са отчели неправомерно загуби общо в размер на около 3 млн. лв.
Ревизорите са открили, че от воденото счетоводство на някои от футболните клубове не може да се установи данъчната основа, върху която са се определяли дължимите данъците. Футболисти са сключвали анекси към трудовите си договори за допълнително възнаграждение, които не са обявени пред НАП. Основната констатация от ревизиите е, че с изключение на няколко от големите отбори, всички играчи получават по документ около 220 лв. на месец. Заради това техните ревизии са извършени по аналог на други професионални футболни клубове от „А” професионална футболна група. Тоест ревизорите са определяли данъчната основа на база на информацията за доходите на футболистите от други клубове.
Предстои да бъдат назначени проверки на футболистите, като физически лица, за съответствие между доходите и притежаваното от тях имущество.
Доклад за резултатите от ревизиите ще бъде внесен днес в прокуратурата и в парламентарната Комисия за борба с корупцията.
Случат на Александър Томов още е в прокуратурата, заяви още Красимир Стефанов по повод публикация, че бившият бос на клуба е завлякъл 12 млн. лева.
Той съобщи, че с Агенция „Митници” подготвят пакет от законодателни промени, които ще следят горивата.
"Най-после свързахме системите между НАП и Агенция „Митници”, въпреки че от една година подготвяхме тази връзка, по неведоми причини, това не се случваше. Пакетът от законодателни промени, които представяхме 2 години, сега имат шанс да бъдат внесени в парламента. Те включват контрол на акцизните стоки, да не могат да се прехвърлят фирми с явни и скрити задължения. Хора, които са участвали в такива фирми, да нямат право да създават фирми", заяви Красимир Стефанов.