Правосъдният министър Данаил Кирилов каза, че няма намерение да подава оставка заради евродоклада и допълни пред правната комисия в Народното събрание, че би направил това само "за да се отърве от административното бреме".

От юли досега няма реплика, в която се казва, че нещо не се е изпълнило. Горд съм, че съм министъра, при който има последен доклад, каза Кирилов.

Явно в Министерството на правосъдието няма сила за промени, каза Крум Зарков от БСП и допълни, че ако иска да подаде оставка, Кирилов лесно можел да си намери причини за това.

От ноември България вече не води комуникация под формата на мониторинг. България не отчита фактология по конкретни въпроси. От миналогодишния период на доклада останаха няколко въпроса. Един от от тях е отговорността на председателите на ВКС и ВАС, както и главния прокурор, каза Кирилов.

Пред медиите Данаил Кирилов изрази мнение, чрез което намери логика в предложенията на главния прокурор Иван Гешев за промяната на наказания при тежки катастрофи след употреба на наркотици и алкохол. Но политиката за определяне на наказания трябва да се промени, каза още Кирилов и допълни, че МП би се включило в дебата за по-тежки наказания.

Колкото до предложенията за промени в Наказателния кодекс, Кирилов заяви, че голяма част от тях са внесени в НС преди популяризираната Концепция за наказателна политика. Той допълни, че единствените предложения, които съвпадат по време с идеите за промяна в НК са тези, които се породиха след катастрофата, при която загина Милен Цветков.

Няма как обаче да спре веднага практиката за промени на парче на законите, заяви още Данаил Кирилов.