Ще има ли предсрочни избори? Изказване на лидера на "Да, България" Христо Иванов от края на миналия месец, че усеща предсрочни избори, предизвика днес отговор от  председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. Двете партии са коалиционни партньори в управлението на страната. 

"Господин Христо Иванов не се слави като добра врачка, както се изрази веднъж на едно участие министърът на спорта, така че е добре човек да не се доверява на неговите усещания. Да не се връщам на това какви усещания имаше той в предния парламент, които се оказаха доста необосновани, да не употребя някоя по-силна дума, че сме коалиционни партньори, така че не е хубаво да се вярва на усещанията на господин Христо Иванов. Напротив - коалицията работи доста добре", коментира Йорданов пред БНР.

На 29 януари Христо Иванов каза, че "с много висока сигурност" предстоят парламентарни избори, цитира го отново БНР. Това той заяви по време на втората национална конференция на партията, на която бе единствен кандидат за председателския пост, след като подаде оставка заради слабите резултати на парламентарните избори на 14 ноември миналата година.

"Ние също така трябва да имаме ключова роля в това да не можем да си позволим силите извън статуквото да се явят разпарчетосани и да дадат шанс на статуквото да се презареди на местните избори. Това впрочем са трите големи политически предизвикателства през следващите три години - предстоят ни местни, предстоят ни европейски избори, с много висока сигурност - и парламентарни избори. Не съм врачка, но това ми е усещането", каза тогава Иванов.

Пълен мандат на правителството е целта, която всички трябва да гоним, каза Кирил Петков още преди да застане на поста министър-председател на коалиционното правителство от четири политически формации. Преди дни премиерът изказа увереност, че мандатът ще е цял. 

Тошко Йорданов, който е и председател на парламентарната комисия по култура, днес засегна и друга важна тема - Съвета за електронни медии (СЕМ). "Замисляме реформи в СЕМ и в момента ги обсъждаме с коалиционните партньори, юристите работят, така че когато сме готови, ще кажем", обясни Йорданов. 

"Моето лично мнение е, че няма нужда от Съвета за електронни медии, но трябва да видим чисто законово как стоят нещата, най-малкото трябва да бъде реформиран. В момента той работи повече като политическа бухалка, отколкото като регулаторен орган", изтъкна зам.-председателят на ИТН.