Си Ен Ен публикува на своя сайт дълга статия за скандала с изтеклите лични данни от Националната агенция по приходите. Под заглавие "Цяла нация току-що беше хакната", медията обобщава достъпната информация към момента.

"Асен Генов е доста ядосан. Неговите лични данни станаха публично достояние през изминалата седмица, заедно с тези на други 5 милиона българи, след като хакери ги откраднаха от данъчната служба на страната", съобщава американската телевизия и отбелязва, че "в страна с население от 7 милиона души, мащабът на тази хакерска атака на практика означава, че всеки работещ човек е бил засегнат".

"Всички трябва да сме ядосани. Данните ни сега са лесно достъпни за всички. Много, много хора в България вече имат тези файлове, вярвам, че и не само в България", цитира медията блогърът и политически анализатор Генов.

Ако вината на заподозрения за атаката се докаже, той може да получи присъда до осем години затвор, отбелязва още медията.

Статията дълго време беше чело на сайта й.  В нея се обръща внимание на факта, че докато паролите са нещо, което може да се смени, личните данни рядко се променят и това прави правителствените информационни масиви особено ценни за хакерите.

Си Ен Ен цитира българския адвокат в областта на личните данни Десислава Кръстева. Според специалиста все още е рано да се каже какво е станало, но от политическа гледна точка, то е много злепоставящо за правителството.

"Хакерската атака е извънредна, но не е уникална", коментира Си Ен Ен и посочва, че правителствените бази данни са като гърнета с мед за хакерите. По-смущаващ е обаче фактът, че това не е първата хакерска атака срещу българското правителство и припомня блокирането на българския Търговски регистър преди по-малко от година.