Депутатите не успяха да гласуват Закона за разкриване на чуждестранните агенти, внесен от "Възраждане" заради продължителните дебати, в по-голямата част от които народните избраници се караха или си разменяха обвинения. Споровете им бяха свързани с финансирани от фондация "Америка за България" организации, както и със "Светът на Мария", подпомагаща хора с интелектуални затруднения, а накрая Тошко Йорданов от ИТН се закани да съди Явор Божданков от ПП-ДБ заради твърдението му, че партията на Слави Трифонов се финансира от бившия общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Управляващите, в голямата си част напуснаха залата още в началото на дебата.

Стоян Таслаков от "Възраждане" представи законопроекта, като посочи, че целта е да създаде публичен регистър, "за да може всички субекти да бъдат публични, да се повиши демократична отчетност и публичността". 

В мотивите е записано, че този закон урежда обществените отношения, свързани с информирането на обществеността чрез средствата за масова информация и публичността при финансирането на физически и/или юридически субекти, развиващи дейност на територията на България, пряко или косвено получаващи материално подпомагане от чужбина, в това число и от чужди правителства или предприятия, чуждестранни физически лица, търговски дружества, фондации, организации с нестопанска цел и др.

Народният представител от "Възраждане" Даниел Проданов припомни от трибуната, че още преди години предрекъл, че фондация "Америка за България", чрез свои организации, "буквално ще се опита да овладее властта в държавата":

"Към днешна дата Николай Денков, който беше в борда на фондация "Заедно в час", финансирана от фондация "Америка за България" с десетки милиони, вече е премиер. Да не забравяме, че г-н Денков беше и министър на образованието, неговата амбиция очевидно е била по-голяма и той успя да стигне до най-високия пост в държавата. За щастие, тази агония приключва скоро. Той не е единственият кадър на фондацията, който е на много висока позиция. Ако започна да цитирам имена, ще отнеме доста време. Например, Министерство на образованието е напълно овладяно от тези хора към момента. Сегашният министър на образованието отдавна е кадър на "Америка за България". Съдебната система също е овладяна... 

Както знаем, политическа партия ГЕРБ получи много сериозно финансиране от Германия навремето, отделно бяха финансирани и от криминалните среди. За ДПС е ясно, ППДБ пък се пръкна буквално от средите на програми като "Младите лидери на България", които са типични за Американската демократическа партия". 

Колегата на Проданов в парламентраната група - Димо Дренчев, пък заяви, че "свързаната с Демократическата партия в САЩ либерална фондация "Америка за България" брутално и без ръкавици манипулира общественото мнение у нас, чрез множество медии и експерти, финансирани с хиляди левове от фондацията.

"Но те не са единствените, които имат икономически апетити в страната ни. Например Швейцария, чрез "швейцарския механизъм" отделя 10 милиона техни франка за формиране на общественото мнение по въпроси от неин интерес. Фрапантен пример за това как други държави обслужват икономическите си интереси у нас е изготвеният по същия механизъм План за управление на Витоша, който затвори за туризъм планината за десетилетия, в интерес на швейцарските ски курорти. Това са официални данни, които не са тайна за никого."

От парламентарната трибуна, освен вносителите, се изказваха и депутати от ИТН, а на финала те се скараха помежду си. Причината бе обвинението, дошло от Петър Петров от "Възраждане", че фондация "Светът на Мария", която подпомага хора с интелектуални затруднения, е финансирана от американската фондация "Америка за България" и е част от неправителствените организации, подписали се срещу законопроекта, предаде БНР

"Не само тя. Още сдружения са декларирали и са подписали това становище срещу предлагания у нас законопроект за регистрация на чуждите агенти само и единствено с една цел, тъй като ако това се случи, то ще спре техните финансирания". 

Създателят на фондацията Гроздан Караджов от ИТН контрира: "Заприличвате на онези, които правят черни списъци и организират лов на вещици. Знам, че ви се иска много дълбоко всички, които намерите по списъка, да са отровни. Да, ама не е така и за мен е въпрос на чест, че сме създали тази организация и никога не съм си позволявал да намирам финансиране или да търся дори финансиране от подобен характер". 

Снимка: БТА

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов нарече закъсняло внасянето на закона и обясни, че целта е да се осветли чуждото влияние, прокарвано чрез финансиране на медии и неправителствени организации.

Отсъствието на управляващите, напуснали в голямата си част залата още в началото на дебата, обясни така:

"Вероятно една част от тези, които са напуснали, смятат, че са в конфликт на интереси, имайки предвид, че прокарват чуждо влияние".

В изказването си по време на дебата председателят на ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов засегна и темата за финансирането на медиите и неправителствени организации. По думите му свободата на словото не съществува в България. Той се закани и да съди депутата Явор Божанков заради негов въпрос. 

"Ние можем да им отговорим. Да попитаме господин Йорданов - финансиране от Орлин Алексиев (бел. ред.: бивш общински съветник от ГЕРБ), то отчита ли се някъде, за какво е, брои ли се за чуждо влияние, или то си е вътрешнополитическо, за вътрешна употреба влияние, и така нататък", попита Божанков. 

Снимка: БТА

Тошко Йорданов взе думата и по време на отговора си няколко пъти нарече Божанков "червена шапчица" и "г-жо Божанков": 

"Опитвам се на политически недоразумения да не отговарям, но милата червена шапчица, която беше тук, заяви, че сме финансирани от Орлин Алексиев. Мисля, че Киро (бел. ред.: Кирил Петков) го отнесе заради едно такова изявление. Тъй че ще ви направим едно дело, за да докажете финансиране на Орлин Алексиев, за мен, за телевизията ли - не знам какво имахте предвид, но ще го обясните в съда". 

Йорданов настоя, че в държавния бюджет е било прието предложение за допълнително разплащане за приемащите скрап и вторични суровини, а Божанков се "занимава с тоя бизнес заради баща си". Според Тошко Йорданов това е пример как парламентът се използва за лично облагодетелстване. Заради думите си към Божанков депутатът от ИТН получи забележка от председателстващия заседанието Никола Минчев.  

Снимка: БТА

Поради изчерпване на времето на пленарното заседание обаче законопроектът не бе подложен на гласуване.