Нови правила за регистрацията на колите се предвиждат в промените към Закона за пътните превозни средства. Реформите са публикувани за обществено обсъждане, а според тях ще се създават частни пунктове, които да регистрират колите. Така ще се избегнат опашките в КАТ. Въпросните пунктове ще могат да извършват и технически прегледи. 

Новите и внесените от чужбина автомобили, ще минават през пунктовете в цялата страна, които ще издават така нареченото досие или паспорт. В него ще се описва всичко – от техническото състояние на автомобила до последните му ремонти. Данните от този първи преглед, заедно с идентификацията на автомобила, ще се изпращат електронно в Пътната полиция. 

"И това би трябвало да облекчи процеса по регистрация, а също и да даде една гаранция на хората, че закупувайки един автомобил, той е в техническо добро състояние и не са правени някакви манипулации с него", заяви зам.-директорът на ИААА, Дамян Войновски.

В столичния КАТ всеки ден се регистрират по 800 коли, а шофьорите чакат поне по час и половина.

И докато шофьорите се опасяват, че това може да отвори нови вратички за корупция, то експертите смятат, че в закона трябва да се отбележи дали МВР и КАТ ще приемат тези "частни" регистрации. Защото в противен случай може да се наложи да се ходи за регистрация по два пъти - и в частен пунк, и в КАТ.