След спад от 6.3%, който се очаква през тази година икономиката ще спадне с още 2% догодина. Едва през 2011 г. ще имаме ръст, който ще бъде 3.8%. Безработицата ще скочи от 7.6% сега до 11,4%.
Инфлацията, която в края на тази година се очаква да бъде 1.8%, догодина ще е 2.2%.
Рекордната до миналата година дупка в текущата сметка на платежния баланс, която тази година ще се свие двойно до 11% от БВП, ще продължи да намалява и догодина ще бъде 8% от БВП.
През 2010 г. се предвижда увеличаване на акцизите за горива, ток и цигари, в съответствие с изискванията на ЕС, както и намаляване на осигуровките с 2 процентни пункта. Размерът на преките данъци през 2010 г. ще се запази същият.
В средата на юни 2010 г. ще бъде решено дали ще има възможност от юли следващата година да се вдигнат работните заплати на държавните служители и пенсиите.
В понеделник предложението на финансовия министър Симеон Дянков за замразяване на бюджетните заплати, пенсиите и социалните плащания предизвика напрежение между него и колегата му от МТСП Тотю Младенов. Социалният министър възрази срещу задържането на минималната заплата и замразяването на най-ниските пенсии. За социалните плащания замразяването се предвиждаше да е за четири години, а за бюджетните заплати и пенсиите - за догодина. Ограничението няма да важи само за пенсиите на вдовици  (те ще получават 40% от пенсията на починалия съпруг, вместо 20%) и хората над 75 години, които ще вземат 50 лв. отгоре.