Бронетранспортьорите, предназначени за Украйна, все още са в България. Това стана известно от думите на началника на отбраната Емил Ефтимов, цитиран от БТА.

Той и министърът на отбраната са на изслушване в парламентарната комисия по отбрана.

В края на миналата година парламентът реши, отхвърляйки вето на президента, България да предостави безвъзмездно бронирана транспортна техника на Украйна. Тези машини са дадени на създадените през 80-те години Вътрешни войски и не са използвани от жандармерията. За МВР те категорично са с отпаднала необходимост, каза тогава Тагарев.

Според него украинската армия не може да тръгне в атака с тези машини, но те биха им послужили в определени условия.

До края следващата седмица те ще бъдат събрани в района София и по-следващата седмица, с влакови композиции очакваме да бъдат извозени, каза пред депутатите адмирал Ефтимов.

Вече две седмици операцията е в ход, заяви Тодор Тагарев. Операцията не е проста, машините се намират на различни локации в България. Българската армия подпомага операцията, като извозва машините от съответните бази до мястото, предназначено за по-нататъшно извозване. По-нататъшното транспортиране на машините се организира по механизми във формата "Рамщайн". От там се договарят с фирми, които ще извършат транспортирането. Вече не е в нашите ръце ходът, ние имаме поддържащи функции, обясни министърът.

Междувременно Министерският съвет одобри участието на България в "Зелена програма за промишлено възстановяване на Украйна" на Организацията на ООН за промишлено развитие (ЮНИДО), съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Програмата стартира през тази година, като амбициите на ЮНИДО са да мобилизира най-малко 200 млн. евро за нейната реализация. България ще се включи в програмата с доброволен финансов принос в размер на 100 000 евро. Финансирането ще бъде осигурено от бюджета на Министерството на външните работи.

Целта на програмата е да подпомогне създаването на благоприятна среда за зеленото възстановяване на промишлеността на Украйна, създаване на работни места, постигане на устойчив икономически растеж и укрепване на продуктивността и конкурентоспособността на приоритетните промишлени сектори с висок потенциал за растеж и привлекателност за инвестиции.

Програмата ще се реализира в западната част на страната, където е съсредоточена огромната част от вътрешно разселените лица, което увеличава нуждата от създаване на работни места и разширяване на инфраструктурата.

България ще включи в проект на тема "Икономическо овластяване на младежи, жени и вътрешноразселени лица чрез предприемачество".

Проектът предвижда оказване на подкрепа за две обучителни институции, както и директна подкрепа на 50 лица в целевата група, имащи желание за развитие на предприемаческа дейност и изграждане на знания и умения за стартиране на собствен бизнес. Целта на проекта е генериране на най-малко 150 работни места на пълно работно време.