БСП внася своя законодателна програма в 49-ото Народно събрание заради пропуснати, по думи на лидерката Корнелия Нинова, ежедневни теми в програмата, предложена от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

"Коалицията на джентълмените" предлага законодателна програма, съгласувана само помежду им. В нея има важни закони, но и такива, които няма да подкрепим. Има пропуснати много важни ежедневни теми, вълнуващи почти цялото българско общество, затова започваме внасяне на нашата законодателна програма", аргументира се Нинова на брифинг в кулоарите на парламента. 

От БСП ще предложат повишението на минималната заплата да влезе oт 1 юли. Ще внесат и промени в Наказателния кодекс, предвиждащи наказание за шофиране след употреба на наркотици от 15 години до доживотен затвор, както и завишаването на наказанията за трафик на мигранти от 10 до 20 години затвор, както и конфискация на имущество. 

Социалистите подготвят и промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие като се противопоставят на определените от тях като "джендър текстове" в тази сфера. 

Снимка: БТА

"Категорично се противопоставяме през закона срещу домашното насилие да се прокарва джендър идеология и да се посяга на децата чрез отнемането им от семействата, чрез образователни програми от НПО-та, чрез насилие от бездействие. Изчистили сме този закон от всички текстове, които касаят децата и джендър идеологията при тях, образованието в тази посока, както и всички текстове, които гарантират, че домашното насилие ще бъде наказвано така, както трябва и че насилниците ще получат, каквото заслужават. Иначе това е онзи закон за домашното насилие, който ви е познат от предишния парламент", обясни Нинова.

Това е първи пакет от законодателната им програма. Следващата седмица ще внесат и пакет със социални закони, свързани с безплатни лекарства, размерът на майчинските и други. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че ако ги поканят на разговори за съставяне на правителство в рамките на първия или на втория мандат, веднага ще започнат допитване до членове на БСП за евентуално участие в коалиции.