БCП върна нереализирания мaндaт зa cъcтaвянe нa прaвитeлcтвo нa прeзидeнтa Румен Радев. При връщането на папката държавният глава обяви, че отиваме на предсрочни избори.

"Първо искам да ви подздравя за отговорния подход. Уви, чакат ни нови избори и преговори за съставяне на кабинет. И вярвам, че отново БСП ще бъде активен участник в тях.", каза Радев и пожела успех на социалистите на предсрочния вот.

Държавният глава обаче използва случая да отправи благодарност към служебния си кабинет. "Използвам случая да благодаря и на министрите и заместник-министри социалисти в служебното правителство, които с отговорната си работа заслужиха до момента уважението на хората", каза Румен Радев.

Снимка: БТА

Само преди два дни от ръководството на партията го попитаха задочно дали стои зад евентуалния бъдещ политически проект на някои от тях, начело с Кирил Петков и Асен Василев.

"Връщаме Ви проучвателния мандат. Положихме максимални усилия за разум, диалогичност и отговорност. Не срещнахме подкрепа от ИТН, ДБ и ИБГНИ, поради което Ви връщам мандата", отвърна председателката на БСП Корнелия Нинова.

До решението БСП да върне мандата се стигна след гласуване на Националния съвет на партията да не се протака до 10-15 септември, каквато идея първоначално имаше соцръководството, за да бъде приета актуализацията на бюджета.

След връщането на мандата има думата държавният глава, който трябва да реши кога да разпусне Народното събрание и да определи дата за нови парламентарни избори. Едва тогава ще узнаем дали ще има избори "две в едно", тъй като едната част от уравнението е известна и това е датата за президентския вот - 14 ноември. Тя бе определена преди седмица от парламента.

Снимка: БТА

На разговора с ръководството на БСП президентът не е казал кога смята да разпусне парламента, съобщи на излизане Нинова. По думите й от БСП са му задали въпроса има ли вече решение за дата. Румен Радев е обяснил, че ще реши след утрешната среща с ЦИК, която да даде професионалното си мнение за това дали е възможно да организира избори "две в едно". И едва след това ще се произнесе и президентът, обясни соцлидерката пред медиите на "Дондуков" 2.

Нинова потвърди позицията на социалистите, че са за избори "две в едно" предвид и здравната криза с пандемията, за да не се разкарват избирателите по три пъти. На някои места ще се провеждат и избори за кмет и общински съвет, добави тя. "Просто това е излишно натоварване на хората. От тази гледна точка ние сме за избори "две в едно", каза председателката на соцпартията.

Снимка: БТА

Корнелия Нинова припомни, че определянето на датата е правомощие на президента, но за БСП сега "въпрос №1 е темата за актуализацията на бюджета.

"Направихме всички усилия за разум и отговорност, поканихме трите партии на протеста да излъчим по двама души преди предложенията между първо и второ четене. Те отхвърлиха и това предложение. Последваха поне десетина предупреждения от наша страна - "ще стане беля". И вие видяхте какво се случи днес в Народното събрание. Няма трайно мнозинство и накрая се стига до плуващи и шарени мнозинства. Изключително безотговорно отношение!", заключи председателката на БСП по повод дебатите върху бюджета . Тя разкри, че не я вълнуват внушенията, които правят партиите на протеста по адрес на БСП, ГЕРБ и ДПС заради това, че подкрепиха решението пенсионерите да получават по 120 лева към пенсиите до края на годината.

"Днес БСП, ГЕРБ и ДПС гласувахеме заедно на пенсионерите да се дадат по 120 лева заради COVID-кризата, намираме това за правилно, справедливо и даже за задължително. Не ни интересува какво говорят партиите на протеста и какви коалиции и бракове им се привиждат", категорична беше Корнелия Нинова, като допълни, че я вълнува тежката зима, която чака хората от третата възраст. Тя нарече внушения изявленията на партиите на протеста, че за провала на държавата са виновни от БСП.

Нинова не каза кое е името за премиер, което е щяла да предложи нейната партия, но издаде, че социалистите са имали готовност с повече от едно име.

"Имахме готовност да обсъждаме имена с трите партии на протеста, а не да поставяме условие - ето това трябва да го подкрепите", каза тя. За БСП третите поред парламентарни избори са "излишно занимание, вместо което можехме да се хвърлим в една много по-смислена работа". "Всичко ще зависи от българския народ, след като видя какво е в 45-то и 46-то Народно събрание - вярвам в разума на българските граждани на следващите избори", коментира Корнелия Нинова.