БСП-София трябва да освободи помещенията, които използва на улица "Леге", съобщи БНТ. Предупрежденията, които са получили в градската организация са, че ще бъдат изведени с полиция. Това съобщиха оттам, след като напрежението между тях и Корнелия Нинова не стихва.

В неделя Националният съвет на партията взе решение до два месеца да избере нови ръководства на организациите в София и Бургас, но от БСП-София не приемат решенията на Националния съвет на партията.

"Вече заявихме, че това решение за свикване на предсрочни избори, за нас е незаконосъобразно. Взето е от Националния съвет без необходимия кворум. Спазвайки процедурата по устава сме подали сигнал и жалба, и до произнасянето на контролния орган всякакви действия за принудително изземане на помещения са прибързани и незаконосъобразни. Ще ви дам прост пример - дори и когато наемател не си плаща сметките на наемодателя, той не може да го изхвърли с една проста смяна на ключалките с полиция, защото ще се озове с обвинение за самоуправство. Считаме, че подобно поведение за другари е недопустимо", обясни Милка Христова от БСП-София.

По думите й дори и да има такава процедура трябва да се даде срок и да се изготви приемо-предавателен протокол.

Вчера от БСП-София заявиха, че е подаден сигнал за нарушения до Общопартийната контролна комисия, която контролира решенията на Националния съвет.

"Струва ми се, че г-жа Нинова се готви за трети, противоуставен мандат начело на БСП". Това заяви лидерът на БСП - София и групата на МК "БСП за България" в СОС Иван Таков от ефира на телевизия Bulgaria ON AIR. Той за пореден път беше категоричен, че няма наказания за никого в Градския съвет на БСП - София, защото няма решение на Националния съвет. "Който казва, че е имало редовно заседание на Националния съвет в неделя - лъже, заяви Иван Таков. - Всички, които бяхме там, видяхме, че кворум нямаше. Съответно всички взети решения тогава са нелегитимни. Заявявам го категорично и който твърди обратното - лъже. Отчетно-изборен цикъл в София в момента не трябва да има".

Според него, идеята на ръководството от "Позитано" да хвъри най-голямата организация на БСП във вътрешнопартиен цикъл сега, при все, че след малко повече от 3 месеца ще има редовен такъв, означава само едно - саботаж на европейските избори. "Ако това е целта, да излязат и ясно да го кажат, призова Иван Таков. - Допуснем ли сега да бъде проведен отчетно-изборен цикъл, това означава, че Градската организация ще бъде хвърлена във вътрешнопартийни драми и хаос за следващите 6 месеца. От "Позитано" вече са сформирали "хвърковата чета", която да прави събрания по районите. Това означава, че ще настъпят големи конфликти. Очевидно от "Позитано" в момента се опитват служебно да овладеят Градската организация на БСП в София, защото тя остана единственият бастион на лявото и на свободното изразяване на мнение в Партията".

Иван Таков добави, че не знае с какво Градската организация е толкова неудобна на ръководството от "Позитано". "В Партията ни предстои вътрешнопартиен цикъл. На госпожа Нинова това й е втори и последен мандат. Започвам да се съмнявам да не би тя да иска трети, противоуставен мандат, коментира той. - Как по друг начин да си обясня всичките тези лъжи по медиите на част от ръководството на БСП в последните 3 седмици? Вместо да се занимават с националните проблеми - видяхме какво се случва в Париж и искането да бъдат изпратени натовски войски в Украйна - софийските депутати от 3 седмици се занимават със СОС".

 Той добави, че е абсолютно убеден в правилността на решението на Градския съвет за разрешаване на кризата в СОС. "Явно нашият успех на местните избори не се харесва и притесни някои хора от ръководството на "Позитано". Ние показахме, че БСП и лявото може да се развиват по друг начин, много по-добър и смислен начин", завърши Таков.