БСП е готова да направи опит за сформиране на ново правителство, ако получи третия мандат, който е по избор на президента. Социалистите ще разговарят с всички политически сили в Народното събрание, с изключение на ГЕРБ и ДПС. 

"Опитът за съставяне на мнозинство беше неуспешен, въпреки че направихме всички възможно от политическа гледна точка да бъде подкрепен този кабинет. Изготвихме една добра, конкретна, ясна и точна управленска програма, законодателна програма. Но не успяхме да реализираме първия мандат с "Продължаваме промяната" и сега вървим по конституционната процедура - връчване на втори и трети мадат", коментира по БНР заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов.

Социалистът обясни, че левицата ще направи всичко възможно, за да състави правителство, ако третият мандат бъде връчен на тях. "Категорично има смисъл от тези усилия, длъжни сме да направим всичко възможно, за да не бъде хвърлена България в хаос. Да бъдат приети законите, за да бъде реализирана тази политика поне до края на годината. Иначе влизаме в тежка икономическа, политическа и социална спирала. Ние ще поканим всички, които биха подкрепили тази политика, без ГЕРБ и ДПС", каза Попов.

Филип Попов обясни, че БСП не участва във властта на всяка цена, а "се опитва да спаси България".

Соцдепутатът коментира, че според последните социологически проучвания президентът губи доверие, а при БСП то се покачва. И уточни, че левицата никога не се е страхувала от избори.

"Ние сме най-старата партия в държавата и винаги сме готови за избори, но България не е готова в този момент. Защото това означава служебен кабинет без Народно събрание, без възможност да се приеме бюджетът за 2023 г., в тази тежка и динамична обстановка", каза депутатът.

Според него това означавало "без възможност да се приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост - това означава, загуба на милиони за всеки български гражданин."

Попов допълни още, че предсрочни избори означават твърде фрагментиран парламент и твърде вероятно отново да не бъде съставен кабинет.