Парламентарната група на "БСП за България" се срещна с главния прокурор Иван Гешев и екипа му в Народното събрание. Разговорът беше във връзка с писмо, което Гешев изпрати до всички депутати от 48-ия парламент за необходимостта от дебат за провеждането на правна реформа. Досега срещи бяха проведени с ГЕРБ-СДС, ДПС и Български възход, припомня БТА.

"Докато си водим диалози и кръгли маси, и обсъждаме какво да променим занапред, да ви призовем да прилагате тези два закона - Наказателният кодекс и Наказателно-процесуалният кодекс. Лоши, добри - това са законите. На разположение сме с общата цел да има справедливост и хората да се чувстват добре", каза Корнелия Нинова в края на срещата.

Главният прокурор Иван Гешев отговори, че "прокуратурата ще направи всичко възможно за спазване на досега действащите закони, но при сега действащите закони, ще имаме досега действащите резултати, това мога да ви го гарантирам". Той добави, че прокуратурата ще се старае въпреки законодателството да постига резултати.

По време на срещата от "БСП за България" потвърдиха позицията си и посочиха, че продължават да искат оставката на главния прокурор и отбелязаха редица сигнали, които са изпратени до прокуратурата, по които няма резултати. Също така изразиха подкрепа към прокуратурата в идеите за промени за борба с шофьорите без книжка и тези, които управляват автомобил след употреба на алкохол и наркотици.

По време на срещата от прокуратурата отбелязаха нуждата от нов Наказателен кодекс и изобщо нова наказателна политика. Също така поискаха да се проведе широк дебат с експерти, които да дадат своите мнения за законодателни промени в наказателното правосъдие и да бъдат чути от политиците.

Главният прокурор коментира пред медиите, че е удовлетворен, че е започнал диалог с политическите партии. "Надявам се, че няма да се стигне до това някои парламентарни групи да не искат да разговарят за проблемите на българските граждани, което би означавало, че те не ги интересуват, нека да чуем каква е тяхната визия за правна реформа", добави той.