БСП изпрати писмо до посланиците на страните членки на Европейския съюз (ЕС), в което изразява несъгласието си с развитието на политическите процеси в България и "отдалечаването на страната от базисните изисквания за функционирането на една съвременна европейска демокрация", съобщиха от пресцентъра на партията.

"В страната има наченки на авторитарно и антидемократично управление на парламентарно и правителствено ниво. За първи път в демократичната история на страната опозицията е изтикана в периферията на парламентарния живот, като не ѝ е дадена възможност да оглави нито една постоянна комисия. Правилникът на Народното събрание се нарушава системно и няма никаква предвидимост в законодателния процес", коментират от БСП.

В писмото до европейските посланици от партията обръщат внимание и на начина, по който ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС "разпределят позициите в независимите регулатори".

"Дадени са заявки, че няма да се търсят най-добрите експерти, а се планират политически назначения, в противоречие с принципите на доброто управление. Това би създало риск не само за България, но потенциално и за целия Европейски съюз", посочват от социалистическата партия.

БСП предлага тези наболели и други въпроси да бъдат обсъдени в началото на следващата година, при традиционните срещи на ръководството на партията с посланиците на страните членки на Европейския съюз.