"БСП за България" поиска министър-председателя Бойко Борисов да дойде днес в парламента и да информира депутатите за разговорите с Република Северна Македония.

Смятаме, че е редно министър-председателят, който виждаме, че вече е в добро здраве, шофира автомобила си, прави огледи, да дойде в парламента и да ни информира на какъв етап са разговорите с Република Северна Македония, какви са следващите стъпки до 17 ноември, каза заместник-председателят на Народното събрание от квотата на "БСП за България" Кристиан Вигенин.

"Българският парламент не може да бъде държан на тъмно по този въпрос", заяви той. Притесняваме се, че се подготвят решения, които са в противоречие на позицията на българския парламент, добави депутатът от левицата.

Кристиан Вигенин коментира, че вече две седмици, откакто са започнали по-активните разговори, в Комисията по външна политика не могат да получат каквото и да е официална информация от МВнР, а въпросът е достатъчно сериозен. Той отбеляза, че до 17 ноември, когато ще се проведе Съвета по общи въпроси на ЕС и трябва да се вземе решението за евентуално начало на преговорите за членство на Република Северна Македония, парламентът няма повече заседания. Затова той поиска премиерът да информира депутатите днес. Вигенин добави, че от левицата ще внесат искане за изслушване следващата седмица, но то ще бъде постфактум.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева каза, че ще се свърже с министър-председателя.