От БСП са категорични, че единственият изход от турбулентната ситуация с властта и провалената на този етап ротация са предсрочните парламентарни избори. 

"Отиваме на нови избори. Това е нормалният край на един ненормален сговор", заяви пред медиите в НС лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се завърна на работа след претърпяната операция.

"Тези хора ги събра страхът и алчността. Облякоха този сговор в евроатлантически целофан, който вчера се скъса. В поведението им нямаше нищо евроатлантическо", обобщи тя трусовете между досегашните партньори от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Борисов се страхува за себе си и единственото, което иска, е да оцелее и да запази кожата си. Затова изгаря всичко наоколо - унищожи ПП-ДБ, изгори собствената си парламентарна група, изгори Мария Габриел, която някои наричаха царицата на шахматната му дъска, а тя се оказа поредната му пешка, която той движи и принуди да излъже", допълни Нинова.

По думите й ПП-ДБ пък са излъгали хората, протестирали по площадите и това е най-голямото им предателство.

"Ако ПП-ДБ отново клекнат, това ще е дъното на човешкото достойнство и политическия морал", коментира още тя.

Нинова беше категорична, че от партията ѝ няма да водят разговори с ПП-ДБ за втория мандат, тъй като отново напомни, че този парламент е изчерпан

"Задължително трябва да отидем на избори", коментира и заместникът й Георги Свиленски.

"Виждате отношенията на управляващата коалиция, не са от вчера, нито от днес. Това беше ясно, че те не могат да се разберат. Ясно е, че тяхната цел е разпределяне на регулаторите, където не могат да се разберат и за това са всички тези циркове. За съжаление разиграват България. Правилното решение е избори и там българският народ да гласува", каза Свиленски.

"Станаха като детската градина: "Моля, другарко, извинете ни се", казаха си много тежки думи. Борисов трябва да се извини първо на Мария Габриел, защото я употреби и унижи. Трябва да се извини на Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова, които използва по най-немъжкия начин.", добави депутатът от левицата. 

По думите на Свиленски Бойко Борисов е вреден за страната. "Борисов продължава да унищожава и унижава политическите партии, които са негови партньори. Всеки, с който се е хванал Борисов, днес го няма на политическата сцена. Дотам доведе и ПП-ДБ, Борисов няма да се спре, докато тези хора не изчезнат от политическия обектив. Единственото нещо, което го интересува, е да си спаси собствения гръб. Борисов е непредсказуем, в стремежа си да унищожи някой е готов на всичко", допълни той.

Свиленски каза, че трябва да имаме правителство, но в никакъв случай с ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Действията ги гледахме 9 месеца - от 80 закона бяха приети 11 - това са действията. Затова сме притеснени за България. Говореше се само за постовете, за Конституцията. Сега разбираме, че тези хора са си чупили бутилки и чаши и очакваме такива хора да управляват България. Тези хора не заслужават да бъдат домоуправители на етажна собственост", допълни депутатът от БСП.