От БСП определиха като правилна, но леко закъсняла, позицията на президента за вето върху евентуални санкции на ЕС, свързани с ядрената енергетика. Темата коментираха социалисти преди заседанието на Националния съвет на партията.

Вчера преди участието си в извънредното заседание на Европейския съвет, президентът Румен Радев заяви пред български журналисти в Брюксел, че България не може да приеме санкции срещу руското ядрено гориво, защото това ще повлияе пряко на нашата ядрена енергетика. Ако се наложи, ще наложим вето, поясни държавният глава.

Това трябва да бъде позицията на нашата страна и тази позиция според мен е леко закъсняла, трябваше много по-отдавна да бъде изразена, заяви днес пред журналисти Таско Ерменков от левицата, цитиран от БТА.

Видимо е чел решенията на Националния съвет на БСП и ги е огласил в Брюксел, коментира Ерменков на въпрос за изразената от президента позиция, че България вече не би следвало да подпомага с оръжия Украйна и че страната ни няма да подкрепи санкции, свързани с ядрената енергетика.

Особено за ядреното гориво, силно ме притеснява, че е една пиар акция за вътрешна употреба с много съмнителен успех, каза още социалистът. Министърът на енергетиката на неговото служебно правителство в деня, в който минаха през България товари с ядрено гориво за унгарската ядрена централа, излъга, че България не може да внася и да транзитира ядрено гориво, каза Ерменков. Той изрази съмнения дали след тази лъжа "Росатом" ще гледа на България като на сериозен партньор.

Имам сериозни притеснения за АЕЦ "Козлодуй", че ако ние продължим да се държим несериозно като партньори в енергийните си отношение с контрагентите, те могат да не ни обърнат внимание, каза Таско Ерменков. Лицензите на ядрените блокове в Козлодуй изтичат: на Пети блок - 2027 г., на Шести - 2029 г., и единственият, който може да даде разрешение за по-нататъшното им удължаване е "Росатом", допълни той.

Според Ерменков е опасно за държавата ядреното гориво за АЕЦ "Коздлодуй" да идва от "Уестингхаус", при условие, че това гориво още не е лицензирано от Агенцията за ядрено регулиране.

Снимка: БТА

Президентът най-после започна да защитава интересите на България, коментира Георги Гьоков от БСП на въпрос за изразената от президента позиция в Брюксел. Социалистът отбеляза, че БСП е заявила своята позиция още в началото - твърдо против военна помощ за Украйна и за мирно разрешаване на въпросите. За ядрената енергетика, Гьоков се съгласи, че това е правилна стъпка. Ако някой друг посочи друга правилна стъпка, можем да я обсъдим, но аз не виждам, допълни той.