БСП настоя в парламента незабавно да се разгледат в комисиите на Народното събрание промените в Закона за концесиите, засягащи забраната за концесиониране на обекти от националната сигурност, което ще прекрати и обявената от Министерски съвет концесия на Летище София.

Законопроектът се бави от управляващите вече три месеца. Социалистите поискаха спешно да влезе за обсъждане в комисиите на Народното събрание и Законът за личната помощ.

На 18 юли БСП не успя да спре концесията на летище София.

Още тогава от "БСП за България" посочиха, че летище София е печелившо и определиха като пълен абсурд с парите от концесията да се финансира БДЖ. Те изразиха притеснение, че след концесионирането му ще бъде намален персоналът и ще се увеличат летищните такси.

Според ГЕРБ от концесията ще има икономическа и финансова полза за държавата и ще се генерират нови работни места - по време на инвестиционните дейности и на експлоатацията на обектите на летището. Като друга полза управляващите изтъкнаха осигуряването на бързи и качествени летищни услуги и развитието на аеропорта като модерен бизнес център.

При предишната процедура за концесия на летище София писмено са заявили участие шест компании - от Германия, Великобритания, Франция, Швейцария, Хонг Конг и една от Турция.