БСП иска участие в ЕРП-та и АЕЦ "Белене. Тази тема отново бе повдигната днес от столетницата при внасянето в КЕВР на подписката за стопиране на сделката за ЧЕЗ. Според левицата държавата трябва да има ключова роля в сделки касаещи националната сигурност. От левицата се похвалиха, че са успяли да променят енергийния закон и КЕВР може вече да контролира подобни сделки. Тези подписи бяха внесени в КЕВР с оглед на новите правомощия, които тя има да дава съгласие за разпореждане с имуществото на енергийни дружества, твърдят от левицата.

От левицата имат намерение да предложат и забранителен списък с държавни и общински предприятия, за да не могат да се правят задкулисни сделки.

Според БСП, АЕЦ "Белене" трябва да се строи, но държавата трябва да участва в този проект, което не изключва частния инвеститор.

ГЕРБ обаче смятат, че няма икономическа логика държавата да си върне ЕРП-ата. ГЕРБ твърдят, че българската държава много отдавна е взела решение да напусне електроразпределителните предприятия. Страната ни трябва да е внимателна и по време, когато текат арбитражи в електроразпределителните дружества. Другият аргумент на управляващите е, че държавата има достатъчно лостове, чрез които да контролира дейността на електроразпределителни предприятия и на енергийните предприятия като цяло, като тази гаранция е Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/.