БСП осъди вандализма над Паметника на Съветската армия в четвъртък вечерта от футболни агитки и върху палатковия лагер на представители на формациите, които дежурят, за да го опазят. Социалистите ще възстановят монумента в предишния му вид, след като надписът и плочата бяха повредени от футболните фенове. Зад агитките, като организатори на провокацията, стоят политически формации, които иначе изповядват евроатлантически ценности, категорични са левите. Според БСП управляващите водят страната към възраждане на фашизма. 

Соцлидерката Корнелия Нинова призова всички политически партии да се разграничат от този вандалски акт.

"Агресията, посегателството към хора и чупенето на паметника на Съветската армия е недопустим вандалски акт. Осъждаме най-остро насилието и омразата. Паметниците са нашата история. Унищожавайки тях, унищожавате българската памет", написа във Фейсбук Корнелия Нинова. Лидерката на БСП подчерта, че това е организирана провокация за засилване на противопоставянето и насаждане на омраза.

"Настояваме правителството, областната управа и общината веднага да вземат мерки, за да гарантират целостта на паметника и сигурността на гражданите. Както и правоохранителните органи да разкрият извършителите и те да понесат своята отговорност", добави Нинова. "Питаме самонареклите се евроатлантически партии - насилието, побоят над хора и саморазправата европейски ценности ли са", каза още лидерката на БСП и предупреди властта да спре да противопоставя българите едни на други.

 

Председателят на БСП-София и водач на групата съветници Иван Таков огледа пораженията върху паметника и съобщи, че социалистите вече са внесли писмо в областната управа с искане да им бъде разрешено да възстановят счупената плоча.

"Няма да позволим на неофашистите да скрият злодеянията си зад удобния им параван "израз на мнение". Отново ще възстановим счупената плоча", каза Таков. И обвини десницата: "Те сквернят паметта, ние чистим след тях".

По-късно в официално изявление пред Паметника на Съветската армия от името на партията Таско Ерменков припомни, че паметникът е български, построен е с български пари и по проект на български архитекти, като е посветен не на армия, освободителка на България, а на освободителите на цяла Европа от хитлерофашизма. В тази армия са воювали не само руснаци, но и украинци, поляци, белоруси, французи и в последния етап от войната - българи, припомни той.

"Който воюва срещу този паметник, посветен на победителите над хитлерофашизма, сам се поставя на страната на победените. Колкото до насилието, последните 30 години досега палатков лагер не е бил разрушаван. Това което се случи вчера е опасен прецедент", каза Ерменков. 

Кафявата чума се завръща, заключи Таско Ерменков и направи паралел със събитията в Украйна отпреди 10 години, когато там започна гражданската война.

Снимка: БТА

Според социалиста управляващите насаждат разделение сред хората и ги противопоставят целенасочено, за да не се обединят хората срещу управлението. Ерменков също обвини за атаката срещу монумента политически сили, които иначе издигат европейските ценности за свои.

"Нима си мислите, че агитките са дошли спонтанно?", попита Ерменков и добави, че те винаги са били използвани от политиците. Важното е да бъдат изяснени онези, които стоят зад агитките", добави той. Ще направим всичко възможно да привдедем паметника вив вида, в който беше, ангажира се социалистът.

По думите му вандалският акт от снощи е генерална репетиция за премахването и на паметника на Братската могила в Борисовата градина.

Реагира и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, чиято привърженичка е една от нападнатите снощи жени от палатките, която публикува видеото.

"Надявам се нормалните привърженици на футболния отбор да се разграничат и поне да се извинят на жените за нападението над тях", настоя Костадинов. И направи паралел с протестите в защита на жените от домашно насилие. "Интересно ми е какво мисли фашизмократичната общност по повод нападението над жени? Не съм чул досега никой да го е осъдил? Или ако се нападат жени, привърженички на Възраждане, това не е насилие, а демократична изява? Поредната проява на отблъскващото античовешко поведение на уродливите фашисти с демократична осанка", коментира в профила си лидерът на "Възраждане"

По-рано възмущението си от вандалската проява изразиха и от "Левицата", които също видяха в десницата подстрекателите на футболните агитки, които осъществиха погрома върху монумента.