Ръководствата на парламентарните групи на "БСП за България" и "Продължаваме Промяната" обсъдиха на среща в парламента бюджета за следващата година и за социалните мерки в него. И двете партии са на мнението, че трябва да бъде внесен нов, а не да се удължава сега действащият за 2022. Съгласие между БСП и ПП беше констатирано и по темата за увеличението на минималната работна заплата до 50 на сто от нивото на средната работна заплата, както и да продължи политиката относно повишението на пенсиите.

Съпредседателят на ПП Асен Василев заяви, че ПП и БСП имат като цяло голямо съвпадение по перата, които са заложили в своите програми. По думите му е важно да се стъпи върху правилната микрорамка и правилната приходна част.

Бившият финансов министър предложи по време на разговорите двете партии да изпратят съвместна декларация до служебното правителство с молба да входират в Народното събрание проектозакона за бюджета за догодина.

"Хубаво е да поискаме служебният кабинет да внесе истинския бюджет, а не закон за удължаване на съществуващия, защото реално това не е бюджет. В сегашния вариант няма нито едно число, а само дати, в които е описано коя мярка до коя дата се удължава. Без реален бюджет всичко това, което предлагаме, ще си остане едно добро пожелание, но няма да се реализира за българските граждани", предупреди Асен Василев.

"Служебният кабинет не внесе бюджет, а законопроект за удължаване на сегашния, но това означава замразяване на доходите при растящи цени и растяща нужда от подкрепа на икономиката и ние не бихме приели това", съгласна е и Нинова, по чиято инициатива са разговорите по бюджета. Затова Нинова призова всички парламентарни групи да постигнат съгласие за промени в бюджета, внесен от служебния кабинет, между първо и второ четене.

"Дали ще има, или няма кабинет ще видим, но за нас е важно да има бюджет", заяви лидерът на БСП.

Нинова отбеляза, че минималната работна заплата трябва да бъде 50 процента от средната, обезщетението за майчинство да следва минималната заплата.

Снимка: БТА

От левицата държат и на преизчисляване на пенсиите. По предварителни изчисления социалните ни предложения са като стойност между 2 и 3 млрд. лева. Смятаме, че могат да се намерят разумни решения чрез промени в макрорамката, която ни предлага служебният кабинет в частта приходи, посочи тя.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков се съгласи, че трябва да се раздели политическото говорене за мандати и управление от решаването на реалните проблеми на хората. Бюджетът няма нищо общо с другото, посочи той. "Ние вярваме, че колкото по-скоро, толкова по-добре e да се внесе нов бюджет от служебното правителство, заяви Петков. По думите му, няма как бюджет от миналата година да свършва работа за бюджет за следващата година.

Снимка: БТА