БСП е готова да участва в разговори за кабинет, ако някоя от политическите сили я покани. Това заяви председателят на партията Корнелия Нинова пред журналисти малко преди началото на митинг-концерт, организиран от Софийската градска организация на БСП, по случай 1 май - Ден на труда и международната работническа солидарност, предава БТА.

Смущаващо е, че и първата (ГЕРБ-СДС), и втората политическа сила ("Продължаваме промяната - Демократична България") отказват да се подкрепят взаимно за първи или втори мандат, коментира Корнелия Нинова. "Правят управленска програма за правителство, което очевидно, поне засега, по думите им, не може да се случи", каза Нинова.

Която и от политическите сили да покани БСП да подкрепи правителство - ще бъде отправено допитване до партията, обясни тя и добави, че БСП ще отиде на среща за разговори с другите политически формации.

По думите ѝ парламентът има много работа, тази седмица трябва бъдат сформирани комисиите в Народното събрание. 

"Оценявам като много грозни последните няколко дни по отношение на приемането на правилника - с личните обиди, нападки и минаване на всякакви етични и морални граници и разграничавам БСП от това", коментира Нинова. Тя отбеляза, че има много внесени законопроекти, които трябва да бъдат разгледани.

Преговорите за съставяне на мнозинство забавят разглеждането на бюджета, заяви Нинова. "От друга страна - нито една от парламентарно представените партии не подкрепя този бюджет, който е внесен от служебния кабинет - това означава, че той няма да бъде приет или ще бъде приет на първо четене и с много поправки между първо и второ", добави тя. Бюджетът, внесен от служебния кабинет, не предвижда увеличение на минималната работна заплата от 1 юли, отбеляза Нинова.

Според нея, ако се състави трайно управленско мнозинство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - те ще го прекроят според вижданията си. Ако не бъде съставено подобно мнозинство - ни чака много труден период, заяви Нинова.

 

Днешният ден се отбелязва от 1890 г. с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж, Франция (14-21 юли 1889 г.), сочи справка на "Справочна информация" на БТА. През 1890 г. е и първият опит в България да се чества Денят на труда по инициатива на Типографското дружество. Първите масови манифестации са през 1893 г. в София, Пловдив и Видин.

"Особено на днешния ден всички издигаме глас за това - да има добри условия на труд, достойно заплащане и уважение към труда на работещите хора, защото всичко, което сме произвели, всяко благо, е в резултат на човешки труд и тези, които произвеждат благата, заслужават най-голямо уважение", посочи Нинова. Тя отбеляза, че все още България е държавата с най-ниска минимална и средна работна заплата в Европа. "С най-висока смъртност, най-много трудови злополуки, неравностойно заплащане между мъже и жени за един и същи труд", добави лидерът на БСП.