БСП алармира за бито от полицаи 17-годишно момче в Сандански. За случая съобщи заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев на брифинг в парламента.

От левицата са получили сигнал от Конфедерацията за защита правата на децата за инцидент в петък вечер в Сандански, където четири деца - на 17 г. и 13 г., влизат в конфликт с цивилен полицай, който в момента не е на работа. Той е с кола, те са пеша, посочи депутатът. След около пет минути пристигат три полицейски коли и пребиват доста здраво едното от децата, разказа Кутев. Детето се е държало предизвикателно, но със сигурност не е налитало на бой, има показания на другите три деца, коментира той.

Съдебномедицинската експертиза недвусмислено доказва насилие в непозволени рамки, каза Антон Кутев и посочи, че според съдебния лекар детето има над 20 рани по тялото. Според разказите на децата 17-годишният младеж бил бит веднъж пред тях, а после и в районното управление. Кутев посочи, че децата имат и клипчета на част от случилото се.

Има показания от другите 3 деца", заяви зам.-председателят на ПГ на левицата. Той бе категоричен, че каквото и да е направило това дете, то може да бъде арестувано, съдено и да бъдат приложени всички законови мерки срещу него.

Експертизата гласи: "Цялата челна област, както и лявата челно слепоочна област са осеяни с множество петнисти и ивичести охлузвания, покрити с корички на нивото на околния епидермис", обясни той. По думите му става въпрос за над 20 рани по цялото тяло. "Какво налага тази форма на арест?

Моля да зададете въпросите: има ли превишаване на правата на полицаите, какво е наложило това момче да бъде бито по този начин, отговаря ли това на правилата за работа на полицаите и какви мерки ще бъдат взети към районното полицейско управление в Сандански и към съответните полицаи?", заключи Кутев.

Разпоредена е вътрешна проверка по случая с инцидента с непълнолетния 17-годишен младеж в Сандански, каза за Радио "Фокус" - Пирин ст. комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР -Благоевград, по повод сигнала от Конфедерация за защита на правата на децата за пребито 17-годишно момче.

Според ст. комисар Хаджиев проверката трябва да бъде завършена в най-кратки срокове и той ще може да коментира случая чак след това. Хаджиев допълни, че е разпоредена проверка по случая относно задържаното лице - непълнолетен 17-годишен младеж, който е бил задържан в петък във връзка с извършени от него противоправни деяния. По думите му същият е бил предаден на Прокуратурата и е минал през Районен съд - Сандански още в събота. Директорът на ОДМВР - Благоевград заяви, че има данни, че след това лицето си е извадило медицинско свидетелство.