60 347 бюлетини от общо 339 секции за избор на общински съветници в Бургас ще бъдат преброени отново.

Няколко часа след като новият Общински съвет в града положи клетва, Административният съд в морския град взе решение да уважи жалбата на Константин Бачийски и Бисер Русимов от партия "Средна европейска класа" (СЕК). Те поискаха ново преброяване на бюлетините от изборите, оспорвайки мандатите, които партията получи. В момента СЕК има трима представители в Общинския съвет.

В съда лидерът на партията Константин Бачийски заяви, че е бил свидетел как в една секция бюлетини на партията му са били прехвърлени към друга партия: 

"Аз лично присъствах в една от секциите и с очите си видях как бюлетини, които са валидни и са от "Средна европейска класа", са сложени в купчинката на ГЕРБ. Там имаше разправия. Лично се убедих. Там имаме сигнали и от други лица, които са присъствали по други секции. Вярвам, че изборният резултат не е коректно отразен и след тази съдебно-техническа експертиза ще докажем, че резултатите са различни". 

Юристите на СЕК уточниха, че настояват за преброяване само на техните бюлетини и че не оспорват самите избори, а процесът на броене на бюлетините.

"Става дума за 34 гласа разлика, които биха могли да променят доста неща в съотношението в Общинския съвет. Нещо повече, нека да се има предвид и обстоятелството, че това е в интерес на избирателите и то не е някаква прищявка на един човек или на ръководството на една партия", заяви адвокат Богдан Йорданов пред БНТ

"Допускането на извършване на повторно преброяване на над 60 хил. бюлетини в района на ОИК-Бургас ще отвори широко вратите към неаргументирани оспорвания на решенията на ОИК и злоупотреба с права", смята адвокат Бошнаков.

Следващото заседание по делото е насрочено на 1 декември.

В рамките на днешното пък Михаил Хаджиянев (на снимката горе) беше избран за председател на бургаските общинари. Той бе номиниран от групата на ГЕРБ. В подкрепа на кандидатурата му гласуваха 41 съветници.

"Безкрайно развълнуван съм, но и радостен, защото няма по-висока чест да се работи в името на родината, в името на родния ни град. Осъзнавам, че съм пръв между равни и ви обещавам, че ще положа всички усилия да създам такава организация и атмосфера, така че всички разумни решения в името на Бургас да бъдат приети", каза Хаджиянев.

За поста председател на Общински съвет - Бургас бе номиниран и Александър Койчев от "Възраждане", но той получи десет гласа.