Достъп до кода на машините беше предоставен преди изборите. Аз бях там, като представител на "Демократична България", и го преглеждах и анализирах няколко часа. ГЕРБ не изпратиха човек. Това написа в профила си във Фейсбук Божидар Божанов, избран за народен представител в новото 48-о Народно събрание и бивш министър на електронното управление, по повод днешните твърдения на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото машините за гласуване са "пипани 100 процента"..

"Борисов да си пита хората защо не са отишли да гледат кода преди изборите, както е уредено в закона, вместо да използва тази тема след изборите, най-вероятно за да подготви пътя за отпадането на машинното гласуване", посочва Божанов.

Той припомня, че изменението в Изборния кодекс за достъпа до кода беше предложение от "Демократична България", а на предходните избори представителите на ГЕРБ и ДПС са гласували против решение на Централната избирателна комисия за даване на достъп.

"Този път ЦИК прие такова решение и макар и късно, достъп беше даден", посочва още бившият министър на електронното управление.

"Въпросите относно сигурността на машинното гласуване трябва да се обсъждат в парламента - експертно и разумно, а не както ГЕРБ правят - кампанийно и неинформирано", смята Божидар Божанов и обещава, "че ще разяснявам добронамерено на всички колеги в Народното събрание как работи машинното гласуване, какви са рисковете и как да бъдат минимизирани".

 

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази мнение пред журналисти в Стара Загора, че "машините са пипани 100 процента". 

"Надявам се ЦИК днес да ме опровергае, като ме чуе, и да разрешат на компютърните специалисти от всяка една партия да видят какво става със софтуера, когато имаш кода. Само това не разрешиха - кода, за да можем да проверим колко точен е изборът", коментира Борисов.