"Много е жалко, че нашата прокуратура отново, най-вероятно, изпълни една политическа поръчка". Това коментира пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Бойко Рашков във връзка с разследването на АМ "Хемус" и обвиненията на прокуратурата за натиск от страна на главната дирекция "Борба с организираната престъпност" /ГДБОП/.

Рашков коментира казуса с отказа на прокуратурата да разпита обвиняемия по делото за АМ "Хемус" - Борислав Колев. Според вътрешния министър, пътят на разследване е можел да бъде много кратък, но изведнъж, по думите му, се появило едно "срутище", което се наричало "градска прокуратура" и което "запушило този път".

Относно действията на наблюдаващия прокурор, Рашков заяви: "Тя не знае дори къде е ГДБОП, а камо ли да познава материалите по делото".

По думите на министъра, последвалата незабавно пресконференция е прозвучала "оправдателно". Рашков бе категоричен, че полицейските служители в нито един момент не са заплашвали когото и да е от прокурорите. Той подчерта, че не е ставало дума за освобождаване на задържания, а за възможност да се използва ситуацията. Рашков уточни, че обвиняемият е искал да разкаже онова, което знае и което е правил.

Според вътрешния министър, прокуратурата, обаче, много добре организирала разпита на самите разследващи, който вчера продължил цели четири часа. "Има основание компетентните органи да предприемат съответни процесуални действия, с които, е възможно, да се стигне до промяна в състава на някои парламентарни групи", заяви Рашков.

По думите му задържаният за деянието е искал да разкаже какво знае и какво е правил, "от момента, в който получава тези милиони". Рашков обвини прокуратурата, че стопира разследването, изпълнявайки политическа поръчка.

Бойко Рашков допълни, че срещу него има заплахи, но на въпрос откъде идват те, отговори: "Питайте ГЕРБ".