Той, заместникът му Атанас Атанасов и колегата им Вили Лилков представиха на брифинг оценката на партията за дейността на правителството в сектор "Национална сигурност" за периода 2014-2016 г. В нея се констатира, че "кадровата търговия" е начинът на управление на системата, предаде БТА.

"Определени части от задкулисието, олигархията, близки до премиера, получаваха на парчета назначения или запазване на определени позиции на възлови места в службите, не да разкриват, а да прикриват тяхната дейност. Г-н премиерът, добави той, използвайки и изкуствено създадените конфликти между министъра на вътрешните работи и председателя на вътрешната комисия, и други вътрешни конфликти, създаде ситуация на ръчно управление на цялата система.

Доказателство било, че всяко назначение - до началник сектор 3-то ниво отгоре надолу в оперативните служби се съгласувало с премиера персонално. Целта, смята Атанасов, е да бъдат сложени правилните хора на правилните места, за да "приспиват системата и да не гледат как се разпределят порциите в държавата, обществените поръчки".

Кънев обърна внимание, че заместникът му в партията, преди да се оттегли като председател на вътрешната парламентарна комисия, е положил усилия за законодателни промени, които обаче не са минали през мнозинството, и се е опитал да подпомогне МВР да се прочисти отвътре от криминален контингент, наследен от управленията на БСП и ДПС.

"И в двата случая се сблъскахме с яростна съпротива от страна на Цветан Цветанов, като лидер на ПГ на ГЕРБ, и лично от г-н Борисов по отношение на кадровата политика", обобщи Кънев.

От ДСБ критикуваха кабинета "Борисов" 2 и заради хроничното недофинансиране на основни звена в сектора на сигурността. Това, както и недокомпектовката във вътрешното министерство, например, щяло да попречи на обявените в последните дни мерки /предизборно популистки, според тъмносините/ за борба с битовата престъпност, които предвиждат полицейско присъствие в почти всички населени места.

Вили Лилков допълни, че за справяне с проблема е необходимо да бъдат дадени правомощия на самите кметове.

През периода 2014-2016 г., според оценката на ДСБ, е отсъствала воля за пресичане и наказание на организираната каналджийска дейност през държавната граница.

"Няма образувани досъдебни производства срещу каналджии - български граждани", посочи Атанасов.

По думите му това рефлектира негативно и върха усилията за ограничаване на мигрантския процес.

Все пак положително по отношение на МВР е успешно проведената, макар и след тежък дебат, политика по закона за електронното управление, личните документи и електронната идентификация, добави Кънев.

Преди дни лидерът на ДСБ атакува пак, като заяви, че управляващите са подарили строителството на участък от магистрала "Хемус" "на съдружието Борисов - Пеевски, точно както преди една година".