Eдин премиер трябва да се подготви за подобни изказвания, каза Борисов в отговор на въпроса дали би приел такъв тип управление. Борисов не пожела да отговори дали би се кандидатирал за президент при евентуална бъдеща президентска република.
Аз съм демократичен човек и когато се взимат такива важни решения, трябва да се чуят всички политически партии, да има широка дискусия, каза Борисов. Според него, за да няма съмнение за задкулисни действия всичко свързано с такава промяна би трябвало първо да се дискутира в медиите, неправителствените организации, политическите партии. „Не искаме в името на една партия или един човек, каквато и да е промяна. Нещата трябва да се решават чрез обществена дискусия. Желю Желев е много уважаван от мен. Той просто е казал нещо, което трябва да се обсъди“, заключи Борисов.
По-рано днес бившият президент Желю Желев каза по бТВ, че е за европейски тип президентска република. Това е, когато главата на държавата и ръководителят на правителството са различни личности, но на първо място трябва да се увеличи контролът над изпълнителната власт на президента, обясни Желев. Според него трябва да има широка разяснителна работа, свикване на Велико народно събрание за промяна в конституцията и нови президентски избори за президентска република. По думите му не може да се говори за еднолична власт на президента при такъв тип управление, защото при нарушение на конституцията, парламентът би могъл да свали президента.
„Аз не съм казал, че Бойко Борисов ще е първият президент на една президентска република, но той има енергия и желание да работи за нея“, каза бившият президент и добави, че ако на хората се разясни всичко те ще подкрепят президентска република, а при нея според него президентът задължително трябва да бъде избиран от народа.
Трябва да има дебат за новото държавното устройство - за мястото и за ролята на президентската институция и на съдебната система. Това каза неотдавна лидерът на РЗС Яне Янев, аргументирайки искането си за избори за ВНС и за промяна на конституцията. Според него въпросът дали държавата да бъде парламентарна или президентска република трябва да се реши чрез референдум.