Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в специалното издание на bTV "Питай премиера".

На въпрос извиват ли ръцете на ГЕРБ партньорите от ОП заради Истанбулската конвенция, премиерът прочете заглавието – Конвенция на Съвета на Европа за превенция и бора с насилието над жени и домашното насилие. Именно зад тази конвенция ние застанахме като европейска партия, каза Борисов.

"Патриотите никога не са казали, че ще подкрепят такава Конвенция. На тях мога да им се сърдя само, защото няколко пъти има казах – колеги, ние няма да приемем Истанбулската конвенция в парламента с различни от нашите гласове“, каза Борисов.

"Ние приехме, и като партия и като държава, че сме срещу домашното насилие срещу жени и деца, но може да има и текст, който да тревожи някого. Винаги съм се съобразявал с волята на хората, еле пък на църквата", обясни Борисов и подчерта, че парламентът е мястото, където да се дебатират текстовете от Конвенцията.

Казал съм и на патриотите и на ГЕРБ - Истанбулската конвенция ще я приемем, само ако има пълен консеунсус, категоричен беше премиерът. Като лидер на ГЕРБ ще разпоредя на депутатите - няма да се занимавате с Конвенцията, докато не седнем наново и не кажем кое е добро като текст“, каза още той.

Той обаче посочи, че е против да има референдум по тази тема.

Ако има референдум за гей браковете – как ще завърши? Нима някой не знае, българинът е консервативен, отговорът ще бъде – не. Защо да ги похарчим тези пари, пита министър-председателят.

Дебатът не тръгна за насилието над жени и деца, отбеляза Борисов и добави: "Няма да дам възможност на Корнелия Нинова да си играе със страховете на хората".

"Щом хората са уплашени - махаме я. Няма да правя нищо, което да притеснява хората. ГЕРБ няма да стои вече зад Истанбулската конвенция. Много мъжкари се навъдиха и все говорят, че ще правим децата гейове... За да не ме питате вече за Истанбулска конвенция, защото малко звучи...", ядоса се министър-председателят.

"Българската конституция казва – мъж и жена се женят, казано схематично, въобще тази тема не стои”.
Русия, Азербайджан, България – такива са страните, които още не са ратифицирали документа, посочи Борисов.

Борисов се възмути, че хората, които пишат речите на държавния глава, наричат несправедливо министър-председателя и ГЕРБ "кукловодите на Истанбулската конвенция".