"На площада в Добрич целият град се беше изсипал. 300 метра ги минах за час и 15 минути, давайки автографи, снимки и радост на хората", коментира премиерът Бойко Борисов в Банкя призива на соцлидера Сергей Станишев да се извини ли на протестиращите в Добрич срещу проучванията за добив на газ, съобщиха "Фокус" и БТА.
Премиерът обясни, че протестиращите в Добрич са били „двама – трима човека”, които изпълнявали политическа поръчка, а хиляди хора са били на площада.

По повод коментара си "ако продължавате да ме дразните, ще подпишем на инат", той заяви: „Как да кажа, ако с вас съм се разбрал нещо и след три дни вие идвате пак да ми задавате същия въпрос”.
Борисов призна, че не би подписал „на инат”. „Защото всеки ден зад мен оставям пътища, инфраструктура, детски градини, музеи, вие ги виждате, и те вече в безпомощността си... На кого да се извинявам? На тези, на които им отделих близо два часа в Министерски съвет да ги слушам? Или на хилядите хора, които се снимаха с мен”, запита той.
На тези тримата им се извинявам, но ги моля – като ми губят друг път пак два часа, да знаят защо ми ги губят. Аз като се разбера с някой нещо, считам, че съм се разбрал”, уточни министър-председателят.

Той поканил на среща преди 4-5 дни хората, които представляват протестиращите срещу шистовия газ, заедно с министрите Нона Караджова и Трайчо Трайков и началника на политическия кабинет на премиера Румяна Бъчварова.
"Запознаха ме с проблема, сега сме възложили на експерти, включително и външни, да проверят как е в Щатите, във Франция. Дори на Плевнелиев му казах днес, като има срещи с г-жа Меркел, да я попита в Германия как е", издаде  Борисов.
По думите му целта е да се събере пълна информация.

С оферта от 30 млн. евро американският енергиен гигант „Шеврон“ спечели правото да проучва за шистов газ в Нови Пазар. Очаква се правителството да подпише окончателно договор с компанията.

В Добрич премиерът Бойко Борисов за пореден път беше разгневен от лошия човешки материал, позволил си да протестира срещу проучването и добива на шистов газ, прочете малко по-късно декларация на левицата от парламентарната трибуна депутатът от БСП Петър Димитров, предаде БГНЕС.

Ррешението зависи от моментните му настроения и инат, и изисква от народа да не го дразни, продължи той.

Безотговорно е твърдението, че протестиращите изпълняват политическа поръчка, възрази Димитров. Това пораждало подозрението, че самото проучване и добивът на шистов газ обслужват чужди интереси. Показвало, че Борисов приема проучването и самата сделка като наказание за протестиращите и за пореден път демонстрира презрението си към собствения си народ.

ПГ на КБ алармира за опасностите от проучването и добива на шистов газ. Според социалистите това заплашва здравето и поминъка на една трета от България.

Социалистите настояват за мораториум по въпроса и настояват Борисов да се извини на добруджанци и гражданите на България. Ако това не стане, КБ се обръща към засегнатите общини да обявят референдум по темата. БСП призовава българите да се включат в протестите, "за да ядосаме премиера и да спрем този газов геноцид".

Те го призовават да осъзнае, че е слуга на народа и че ако се държи така, ще познае гнева на българския народ. "С интерес ще очакваме да видим чий гняв е по-силен", каза Димитров.


Борисов бе на откриването на нова сграда - разширение на ЦДГ 25 "Изворче" в Банкя. Той припомни, че при идването си като кмет на София е заварил 44 заменени детски градини и още 20 сгради на пожароопасни детски градини. С разширението на сградата на градината в Банкя в нея ще се обучават над 300 деца.
Сградата е построена за 18 месеца, а инвестицията от община е 3 755 724 лева.

"Към днешна дата има построени нови и реконструирани над 40 детски градини. Проблемът е, че когато майките, чиито деца не са в детски градини, дойдат и видят в какви условия се отглеждат, веднага искат да ги запишат и вместо колкото повече строим, да намаляват чакащите, те се увеличават. Ще строим много и продължаваме", обеща Борисов.