Днес ще бъдат готови 200-300 бройки защитни облекла, които веднага ще бъдат разпратени из страната. Останалите 1600 ще бъдат произведени до утре. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е на посещение  във фабриката на фирма "Аполо" във Враца, където се произвеждат защитни облекла за медицинските работници.  В завода работят 350 души, които може да произвеждат по 1000 облекла на ден. 

В предприятието Борисов се появи с маска.

Облеклото, което се произвежда там, се прави от специална мембрана. Тя е използвана за направата на костюма на първия космонавт Юрий Гагарин.

Мембраната наподобява човешка кожа. Тя е дишаща и непроницаема. Ципът на облеклото също е водонепроницаем.

Самото облекло може да се пере 50 пъти, на 40 до 60 градуса, но е тестван и на 134 градуса за час и половина.

Всяко едно облекло ще бъде предоставено с брошура за употреба.

Снимка: БТА

"Давайте им повече пари, пазете ги с маски, давайте им витамин С. Тези хора са ни работните пчелички и ни спасяват от кризата", разпореди Борисов на директорите на частното предприятие. Те, на свой ред, посочиха, че са отказали голяма поръчка от Германия, за да могат да поемат търсенето на маски и облекла в България.

Българската компания е създадена през 1994 г. Тя е водещ производител на високотехнологични облекла и разполага със собствени шивашки фабрики, развоен център, логистична база, магазини. Компанията работи с над 20 предприятия на територията страната, освен техните. Повече от 2 000 души са в постоянна готовност да поемат допълнителни поръчки, ако е нужно, обясни представител на предприятието.

След проверката Бойко Борисов заяви, че след като ние си помагаме сами, се надява и Господ да ни помогне.

Премиерът Борисов съобщи, че довечера ще има заседание на Европейския съвет по интернет. България участва в обща европейска поръчка. Страната ни дори може да предложи българската фабрика да кандидатства да се включи и с производство в поръчката.

Снимка: БТА