Това съобщиха от правителствената пресслужба след като премиерът е получил изисканите отговори от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предаде Дарик.  Премиерът е изумен от ситуацията, в която електроразпределителното дружество ЧЕЗ не изпълнява решението на регулаторната комисия за връщане на едномесечното отчитане на тока и прекратяване на практиката за отчитане на три месеца, след като ВАС е спрял предварителното изпълнение на решенията на комисията.
"Явно е, че съществува проблем, който е свързан или с прилагането на законовите правомощия на държавния регулатор, или с процеса на изграждане и поддържане на авторитета му", смята Борисов.
Премиерът поставя и въпроса доколко са обосновани разходите за заплати на служителите на ДКЕВР, след като техният брой от 13 души не допринася за тежестта и качеството на вземаните решения от регулатора. От приложените данни в отговора на ДКЕВР става ясно, че за 2008 г. средното възнаграждение на членовете на комисията е около 4350 лева, като от бюджета на комисията за заплати, над 50 % отиват за възнаграждения именно на тези 13 души. Предстои задълбочено обсъждане на необходимите законови промени, които да отговорят по адекватен начин на поставените проблеми, съобщава министър-председателят.
„Комисията е държавен орган, който съществува само и единствено с цел да защитава интересите на потребителите на услугите в ситуация, при която за тях няма свободен избор на доставчик, и ролята на ДКЕВР в тази връзка е важна и отговорна. Успешната работа изисква от нас да бъдем изключително взискателни към качеството на работа на държавния регулатор”, казва премиерът Бойко Борисов във връзка с полученото становище по поставените от него въпроси.
"Бъдещите действия и работата на комисията трябва да бъдат ориентирани изцяло в полза на потребителите и максимално прозрачни", категоричен е премиерът. "Задължително е да се намери оптимален баланс между необходимите инвестиции на дружествата, сигурността в електроснабдяването и ползата за крайния потребител. Същият подход трябва да се приложи и при ценообразуването. Недопустимо е обществото да не разбира ясно връзката между направените инвестиции и цената на услугата, каквато е ситуацията в момента. Всеки потребител трябва да знае за какво плаща, а решенията на ДКЕВР да отразяват нейната прозрачна, последователна и предвидима регулаторна политика", заявава премиерът.
Изявлението на премиера показва, че критиките към ЧЕЗ за неспазване законите в България са неоснователни, каза за „Фокус” мениджърът по комуникации в "ЧЕЗ България" Ясен Гуев. В изявлението на премиера ясно се казва, че решението за връщане към едномесечно отчитане не е в сила, смята той.
„Така че всички въпроси, които бяха задавани към нас в последните месеци, бяха защо не изпълняваме едно решение, което както виждате сега, всъщност не е в сила”, коментира Гуев.