Това съобщи началникът на Военно-медицинска академия ген. Стоян Тонев, като благодари за идеята на премиера Бойко Борисов. Във ВМА днес бяха открити модернизирани звена към две от катедрите на болницата. В откриването участваха Борисов и министрите на отбраната и на здравеопазването- Николай Младенов и Божидар Нанев.
Отговаряйки на въпрос за средствата за здравеопазване за идната година, министър-председателят каза, че се надява постепенно нещата да се оправят и добави, че в момента се работи с изключително добро темпо, включително и в здравеопазването.
По повод на думите на министъра на финансите Симеон Дянков за необходимостта от по-високо заплащане на здравните услуги Борисов посочи, че колкото повече се повишава качеството, толкова повече трябва и да се плаща. По думите му до 2011 г. трябва да бъдат извършени редица дейности.
Запитан основателни ли са опасенията на лекари и на ръководители на болници, че може да се стигне до закриване на клиники и до съкращения на лекари заради 100 милиона лева, които сега са по-малко, премиерът Борисов отговори, че е очаквал на вчерашния конгрес на БСП да чуе нещо и по тези въпроси - "защо са докарали държавата да ги няма парите". "Сутринта дойдоха от "Майкрософт", още 20 млн. искат, взети на секретно заседание като решение, да им се платят, но не са вложени в бюджета, не са платени", каза Бойко Борисов. "Изведнъж още 20 млн. днес ми се тупкат на сметката, всеки ден отнякъде изскачат пари, с които сме задлъжнели, а те са и крили и не са си ги платили", коментира премиерът и добави, че става въпрос за "стария Windows".
Във ВМА днес бяха открити модерните бази на Клиниката по артроскопска травматология и Отделението по ендопротезиране към Катедрата по ортопедична травматология и реконструктивна хирургия, както и операционният и учебен център за екстракорпорална литотрипсия, ендоурология и лапароскопия към Катедрата по урология, нефрология и хемодиализа.