"Имаш телефон с копчета, всеки министър ти казва каквото искаш да знаеш, никой не ти пречи. Аз нямам претенции, че съм безгрешен, както направих с Агенцията по горите – назначих един човек в петък и ми беше достатъчно до понеделник, че трябва да бъде махнат", призна премиерът, цитиран от БГНЕС.
"Харесваше ми да си бъда главен секретар, но сега като отговорност, като амбиции, желание и възможност да променя нещо, разбира се, че се раздавам повече, защото имам същата оперативна възможност, както като бях главен секретар на МВР. Аз си обяснявам избора и доверието, което имаме вече месец. България имаше няколко проблема и инстинктът на народа задейства и сега това, което виждаме всеки ден, е безогледно крадене, което е било и пълната безотговорност. Народът искаше това да спре. Това съвпадна с искането и на Брюксел. Хората искат да видят какво ще се случи днеска, а не какво ще стане след време. Но, когато им кажем какво ще стане през пролетта, хората искат да знаят какво ще стане в още по-напред. Народът иска да се спре това наливане в каца без дъно. Аз не искам да наливам в каца без дъно", заяви още министър-председателят.
„Меглена Плугчиева е била един параван за пред Брюксел, за да си правят далаверите в България, а тя като отиде там, да им обяснява, че е много хубаво положението. Оттам, понеже са знаели, че тя не е в далаверата, към нея имат добро отношение, но не са й повярвали и затова са толкова тежки санкциите”, обясни още премиерът, цитиран от "Фокус".
По думите на Борисов хората му имат доверие и очакват, че ако научи за провинения на някой от държавния апарат, да вземе адекватно решение.
"Те знаят, че имам характер и не им давам да крадат", каза той.
Борисов е назначил ревизия на заплатите на чиновниците в различните ведомства.
"Не може те да получават в пъти повече от мен, след като аз като премиер нося отговорността", отсече той и мотивира намаляването на възнагражденията на държавните служители с факта, че не е нормално един министър да взима 2 хил. лв., а чиновници по 6 000, 10 000 или 12 000 лв. Той коментира, че това може и да е популистко, но не е неправилно, предаде БЛИЦ.
Министър-председателят коментира и разнобоя между социалния и финансовия министър за това дали трябва минималните заплати и пенсиите да бъдат замразени за дълго време.
"Тотю Младенов каза преди тристранната среща между него, Симеон Дянков и синдикатите за заплатите и аз ги извиках на другия ден да видят какво пишат вестниците за първия конфликт в правителството. Не може такъв огромен апарат от министри, зам.-министри и т.н. да са идеалните хора. И аз няма да направя компромис, защото това е моят рейтинг, хората са ми повярвали", призна Борисов.
По повод на министъра без портфейл Божидар Димитров той каза, че му е направил забележка за негово критично изказване за Македония.
"Всичко, което говори трябва да съгласува с външния министър. Вече не е просто директор на НИМ, а министър", подчерта Бойко Борисов.