Това сочат данните от проучване на общественото мнение на "Галъп Интернешънъл", предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС.
Бързото съставяне на новото правителство, което встъпи в длъжност на 27 юли, доведе до покачване на оптимизма в България, най-бедната страна в Европейския съюз (ЕС), посочва агенцията. Подкрепата за ГЕРБ, водена от харизматичния премиер Бойко Борисов, нарасна с 6,6% до 46,3%, докато партията получи 39,7% на изборите през юли, сочат данните от проучването, проведено в първите дни на август.
Подкрепата за Българската социалистическа партия (БСП) спадна рязко с 3,9% до 13,8% спрямо техните резултати на изборите от 17,7%.
В проучването са участвали общо 988 души.
Българите наказаха предишния кабинет за превръщането на балканската държава в черната овца на Европейския съюз, след като Брюксел замрази милиони евро помощи от ЕС миналата година заради измами и липсата на резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Новото правителство започна проверки във всички министерства и държавни агенции като част от обещанието си да постави корумираните служители зад решетките и да изчисти образа на България като най-корумпираната страна в ЕС, коментира Ройтерс.