Прекратени са правомощията на Янко Янков като ръководител на ведомството, съобщиха от правителствената информационна служба, предаде "Фокус".
Промяната в управлението на НАПИ е продиктувано от липсата на синхрон и взаимодействие с представителите на Европейската комисия, с извършване на плащания на външни консултанти при завишени цени, недопустими действия в разходната част по бюджета на НАПИ в условия на финансова криза, липсата на адекватен механизъм за контрол и управление на работния процес, на техническото и финансово управление на крупни инфраструктурни обекти и несправяне с поставените задачи, съобразно държавните и договорни срокове, уточняват от правителството.
Инж. Димитър Иванов ръководеше НАПИ от август до октомври м. г. В новия екип на агенцията ще бъде включен и досегашният съветник на изпълнителния директор Клаус Дитер Щоле, който е водещ германски експерт в пътния бранш.
Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов заяви в отговор на въпрос на журналисти защо е освободен Янко Янков, че е имало съмнения, че се унищожават документи в НАПИ. Тези съмнения засега не са потвърдени. Снощи е имало операция на Софийска градска прокуратура и на ГД „Криминална полиция“ в НАПИ с цел предотвратяване на евентуални злоупотреби Не е потвърдено предположението на органите на реда и не са били изземани документи, обясни Цветанов, цитиран от БГНЕС. Той обаче подчерта, че проверките ще продължат и след назначаването на новия директор.
По-рано днес зам.-градският прокурор Роман Василев отрече да е имало акция в Пътната агенция.
Вчера Янко Янков, който все още бе шеф на агенцията, разпореди да бъдат отложени и прекратени отпуските на ръковдните служители в агенцията, за да бъдат решени по-бързо пътните проекти.