"Търсим нестандартен кандидат, ведър, умен, интелигентен, отворен, познаващ политическата система, умеещ да работи в екип. Шансовете на Антон Хекимян са огромни, защото има мощен екип, едни от най-добрите юристи, IT специалисти", заяви в Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като вчера кандидатурата на 39-годишния журналист бе официално обявена пред медиите.

Според него с кандидатурата на Антон Хекимян и с широка периферия, ГЕРБ има реални шансове. "Със строго партийна кандидатура щяхме да се ограничим само в партийното ядро", обясни Бойко Борисов. 

"Аз мисля, че софиянци и този път имат възможност да избират между един много ведър, много чист, умен и интелигентен човек, който ще поеме някаква отговорност пред тях, ако бъде избран. Защото срастването на Държавна сигурност, властта и парите е много опасно. Така че софиянци ще могат да изберат между двете неща", добави лидерът на ГЕРБ. 

По думите на Борисов, Хекимян може да победи на първи тур.

"Все пак в синя София. Да, има и други сини кандидати. Вили Лилков е прекрасен кандидат. И заедно с всички тях впоследствие в Общинския съвет ще работим добре", коментира още Бойко Борисов.

В отговор на въпрос как резултатите от местните избори могат да променят картината на националното управление, лидерът на ГЕРБ каза, че е притеснен от изказване на Асен Василев, че на втори тур нямало да подкрепят техните кандидати.

"Следва логичен въпрос - а кого ще подкрепят? "Възраждане", БСП? И ако е така, в парламента от кого ще очакват подкрепа, след като нас няма да ни подкрепят. Аз ясно и точно съм дал указания на партията на втория тур да подкрепят ПП-ДБ, защото те са наши некоалиционни партньори. Те да отговарят, не аз - кой ще подкрепят тогава? И ако подкрепят тези партии, които казах, след изборите ще си търсят подкрепа от тях", допълни Бойко Борисов.

На въпрос какъв е коментарът му относно твърдението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че Антон Хекимян е "къртица", Борисов отговори така: "Да не коментираме госпожата, 20 пъти съм я побеждавал на избори. Няма да коментирам хора, които си доведоха партията до това положение".

Той отхвърли и съмненията относно новините в bTV, които Хекимян ръководеше доскоро. "Ако някой е работил толкова срещу ГЕРБ колкото тези телевизии ... Да ви напомня ли протестите, които Божков каза, че е управлявал - кой беше водещият", каза лидерът на ГЕРБ.